Wint gabber en hardcore weer terrein in techno-overgoten Berlijn?

Thomas Keulemans | 6 maart 2017
events

Wie de naam van de stad Berlijn hoort - en een beetje thuis is in de dancescene - legt vrijwel meteen een link met techno. Niet zo vreemd, want Berlijn heeft absoluut geweldige technoclubs te bieden, zoals Berghain en Tresor en grote technonamen voortgebracht. Toch was het op 4 februari een compleet ander genre waar de Berlijners warm voor liepen…

Revival van gabber en hardcore

Het feest waar we specifiek op doelen is 'Nightmare On Raw' in de Berlijnse 'club' Astra, een heus hardcore en gabberfeest, waar lang vervolgen tijden van de Rotterdamse gabberscene weer eens opgehaald konden worden. En dát op een wel heel ongewone locatie, want Astra is eigenlijk een "Kulturhaus" (concertgebouw), waar normaal gesproken acts als Tove Lo, Macy Gray en Tycho op het programma staan! Geen zangers en zangeressen ditmaal, maar snerpende en beukende beats van o.a Rotterdam Terror Corps, Distortion en DJ Skinhead.

Outrage & Beagle

Reden voor dit misschien ietwat ongebruikelijke feestje (en vooral de locatie daarvan), is dat Berlijn naast techno wel degelijk nog een underground gabber en hardcore scene kent. Weliswaar niet enorm, maar toch. Nightmare On Raw vond plaats in de voorste, kleine zaal van Astra en trapte af met twee Berlijnse hardcore helden van weleer: Outrage & Beagle. Mannen die in de 90's absoluut hun stempel wisten te drukken op de gabberscene in de toenmalige club 'Bunker'. Een woordvoerster van de organisator (GreyZone) geeft aan dat het succes van gabber en hardcore simpel is: 'Gewoon een kwestie van een donkere ruimte en Boom! Boom!' Natuurlijk viel er ook techno te bespeuren, maar dan wel techno zoals die in de jaren '90 gemaakt werd, met veel meer bpm dan de techno van vandaag de dag.

Poster 'Nightmare On Raw'

Veel van de bezoekers op Nightmare On Raw gaven aan dat het in het Berlijnse uitgaansleven tegenwoordig alleen nog maar draait om 'coolness' en vaag deurbeleid, en helaas veel te weinig om de muziek zélf. GreyZone schaarde zich achter deze geluiden en koos daarom voor de aparte locatie en adverteerde extra veel voor het feest, door middel van bovenstaande poster. Het feest werd in elk geval een behoorlijk succes, waar de alom bekende kreet "Hardcore will never die!" meer dan eens te horen viel. En zo is het maar net!

Beelden zijn er helaas (nog?) niet van te vinden op YouTube, maar onderstaande trailer geeft wel aan dat Rotterdam Terror Corps het feestje op Masters of Hardcore (25 maart) nog eens dunnetjes over zal doen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws