Tomorrowland is uitverkocht. Maar ging dat wel eerlijk?

Partyscene Redactie | 5 februari 2018
events

Beeld: RonV Photography

Afgelopen weekend wist Tomorrowland de twee weekenden van 2018 binnen een uur uit te verkopen. Voor iedere gelukkige die via het drukbezochte systeem een paar tickets kon bemachtigen, is er een pechvogel die met lege handen achterbleef. Niets aan te doen, volgend jaar beter. Maar maakt iedereen wel een eerlijke kans?

Cowboyverhalen

In het Belgische programma Terzake suggereerde innovatie-expert Cain Ransbottyn namelijk dat Tomorrowland met gemak zou kunnen zorgen dat bezoekers die vorig jaar veel geld uitgaven, dit jaar makkelijker een ticket konden krijgen. Als ze dat zouden willen. Waarschijnlijk willen ze dat niet. Volgens de organisatie van Tomorrowland zijn het ‘cowboyverhalen’ die nergens op slaan. Terecht wijzen ze op het feit dat mensen vaak hun rondjes betalen via één bandje. Een van de grootste dancefestivals ter wereld heeft het echt niet nodig om fans en bezoekers op deze manier te manipuleren.

Big data op Tomorrowland

Maar het Belgische tv-programma wees wel terecht op de grote hoeveelheid data die Tomorrowland verzamelt over zijn bezoekers. Zo kun je alleen tickets krijgen met een eigen account op de site, waar al je persoonlijke gegevens aan verbonden zijn. Het polsbandje dat je krijgt is verbonden aan dat account, en daarmee betaal je ook al je drankjes. Zo verzamelt Tomorrowland dus data over wat, waar en hoeveel je drinkt en eet. Dat kunnen ze koppelen aan je persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld uit welk land je komt. Volgens Tomorrowland wordt deze data gebruikt om de beleving te verbeteren en voor marketingdoeleinden. Mensen die dat willen kunnen aan Tomorrowland vragen om 'vergeten' te worden en al die data te verwijderen. Als je niet etnisch geprofileerd wil worden op je drankgebruik is dat misschien iets om te overwegen. 

Ticketbots

Als festival dat steevast uitverkoopt zijn er bij Tomorrowland bovendien flink wat handelaren die geld ruiken en al dan niet met behulp van bots tickets inslaan om met winst te verkopen. De eerste tickets voor dubbel of driedubbel de normale prijs zijn al online verschenen. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws