'Méér vrouwen op festivals': ja of nee, waarom en hoe?

Ivo Mollemans | 8 maart 2019
events

Het overgrote deel van line-ups bij festivals bestaat uit mannelijke artiesten. Sommigen vinden het logisch, anderen zien een probleem. De oorzaak van de kloof tussen man en vrouw, binnen- en buiten de muziekindustrie, blijft op vele vlakken onduidelijk. Wél is er vraag naar meer vrouwelijke aanwezigheid, dus begonnen tientallen organisatoren met een initiatief, om aannemelijk seksisme tegen te gaan. 

Gelijkere verdeling tussen mannen en vrouwen op festivals

Het doel is om in 2022 een balans van 50/50 tussen mannen en vrouwen te behalen. De actie wordt ondersteund door de PRS Foundation en is onderdeel van hun Keychange initiatief. Met Keychange willen ze een gelijkmatigere verdeling tussen mannen en vrouwen op festivals, zowel op het podium als daarlangs.

LEES OOK: Vette actie: Don Diablo draait voor KWF Kankerbestrijding

Vorig jaar hebben verschillende festivals al ingestemd met het plan en inmiddels zijn er dus al 45 festivals die meedoen. Onder ander Reeperbahn in Duitsland, BIME in Spanje, MUTEK in Canada en The Great Escape in Engeland hebben ingestemde het project.

\Het promoten van een 50/50 balans is niet alleen bedoeld om een gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen op festivals te krijgen, maar ook om diverse line-ups te realiseren. Vanessa Reid, hoofd van de PRS Foundation vertelt het volgende over dit project:

‘Our focus on gender equality in 2018 aligns with the centenary for some women being given the vote in the UK. 100 years on, the push for gender parity across society continues and with increased public awareness of inequalities across the creative industries we have an opportunity to respond and commit to tangible change in music

The Keychange network of female artists and industry professionals and the festival partners’ idea of establishing a collective pledge will significantly accelerate change. I hope that this will be the start of a more balanced industry which will result in benefits for everyone.’

Seksisme binnen de muziekindustrie is verre van ongehoord. Er is vraag naar vrouwelijke artiesten, dus ook in Nederland verwachten we een sterkere feminiene aanwezigheid. Wat vind jij? Zie je ook liever méér vrouwelijke artiesten op het podium, of is alles prima zoals het is? Laat het ons weten via Facebook of info@partyscene.nl. 

Thumbnail credits: Pep & Rash - Red Roses (Official Music Video)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws