Play! Festival: succesvol door eenvoud

Willem Vermeltfoort | 10 april 2018
events

Play! Festival op 26 mei 

Feest in Friesland! Op 26 mei vindt er een nieuwe editie van het dancefestival Play! plaats. In het kleine en idyllische dorpje Poppenwier wordt andermaal een veelbelovende editie gehouden. Het festival groeide in een paar jaar uit van klein experiment tot onmisbaar evenement in de noordelijke dancescene. Onder meer muzikale grootheden als Dano, Ruffneck en Ophidian lieten er hun klanken en tunes aan belangstellenden horen. Play! groeide in een paar jaar uit tot een begrip in Friesland. Maar wat is dan toch die kracht van Play!?

Geboren uit nostalgie en eenvoud

De bezoekers van Play! wanen zich direct in een wereld waarin eenvoud en oprechtheid hoogtij vieren. Hiermee wordt de opzet en ideologie van het festival in kernbegrippen omschreven. Het feest is in het leven geroepen om de nostalgische drang naar simpelere tijden van danceliefhebbers te kunnen vervullen. Géén grote commerciële festivals met pure winstoogmerken. Géén uit de kluiten gewassen rave waar het geld je uit de zak wordt geklopt. De vraag naar simpele, kleine en ietwat intiemere feestjes nam de afgelopen jaren sterk toe. Een vraag waarin Play! van aanbod voorziet. Alles blijft bij de basis en draait om het plezier van de bezoeker. Met andere woorden, Play! is geboren uit nostalgie en eenvoud. Dit in tegenstelling tot de commerciële weg die de dancescene de afgelopen jaren ingeslagen is.

Lage prijzen en nauwelijks kosten

De feestgangers die het terrein betreden, ondervinden de drang naar eenvoudigere (en vooral goedkopere) tijden aan den lijve. Prijzen voor tickets, drank en voedsel zijn laag. Financiële bijdrages voor parkeren, toilet en garderobe bestaan al helemaal niet tijdens deze middag. Het draait allemaal om het plezier van de bezoeker. In een wereld waarin geld en omzet fundamenteler zijn dan voorheen, is deze filosofie van Play! een uiterst welkom tegengeluid. De bijbehorende tekst op de Partyflock-pagina van het evenement slaat de welbekende spijker op de kop: 

'​In a period where a lot of the same looking dance-festivals...
with the same sort of identities...
making lots of copies of eachother....
and representing commercial music and ideas...
THERE IS ONE WHO'S CERTAINLY NOT!'

‘The First Rebirth’

Aanstaande editie in Poppenwier draagt de naam ‘The First Rebirth.’ Voor de echte techno-fanaat gaat er bij deze titel direct een belletje rinkelen. De gelijknamige klassieker uit 1993 van Jones en Stephenson treft de kernfilosofie van Play! aangaande muziekkeuze. Terug naar de echte techno en harde dancestijlen (hardcore) uit de vroegere jaren. Uit pure liefde voor de muziek: 

Because we dare to be different...
because we want to be original...
all because we believe the music and crowd deserves a party like this.

Eenvoud als nadeel

Zij die echter voor het spectaculaire vuurwerk en de grote lasershows een festival bezoeken, komen tijdens Play! bedrogen uit. Alle podia zijn met de hand in elkaar geknutseld door uiterst fanatieke vrijwilligers, maar wegen uiteraard niet op tegen de stages die gerenommeerde feesten als Defqon en Decibel elk jaar weten te fabriceren. Ondanks dat deze visuele genoegdoening enigszins ontbreekt, brengt de manier van eenvoud haar eigen kracht met zich mee. Iedereen werkt mee aan het feest doordat de verbondenheid met de organisatie (en elkaar) groot is. Het gemeenschapsgevoel komt hierdoor bij geen ander feest zo sterk naar voren als bij Play!

Steun na kritiek 

Het succes van Play! kent echter helaas ook een keerzijde. De editie van twee jaar geleden, in het dorpje Gauw (nabij Sneek), zorgde later voor discussie onder enkele omwonenden. In het Sneker nieuwsblad GrootSneek deden meerdere personen hun beklag over vermeend geluidsoverlast. Dit artikel kreeg vervolgens echter een tsunami aan reacties, waaruit ook de populariteit en steun voor Play! doet blijken. Vele inwoners van Sneek hadden de muziek inderdaad gehoord, maar waren niet boos over het vermeende geluidsoverlast. Zij sprongen in de bres voor de organisatie: “Ze hebben daar een mooi feestje, laat ze, het is maar een keer per jaar. In de Sneekweek zijn we wel anders gewend.”

Eigen kijk op elektronische muziek

Mocht je nog in dubio zijn of je het festival moet bezoeken, gooi deze twijfels dan direct overboord. Het feest biedt gegarandeerd succes. Zoals Lucien Foort al eens in een interview met de Friese afdeling van 3voor12 stelde: ''Ik denk dat Friezen een eigen kijk hebben (en hebben gehad) op elektronische muziek en de ontwikkeling ervan. De 'opschmuck’ die we in het Westen kennen heeft niet heel veel invloed op de Noordelijke regionen. Het publiek is open voor het gevoel van het moment.'' Een bezoek aan Play! biedt de uitgewezen mogelijkheid om dit ultieme gevoel persoonlijk te ervaren.

Bron: 3Voor12FrieslandGroot Sneek, Partyflock

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws