Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Je kunt je ecologische voetstap niet alleen verkleinen door thuis zuinig met energie om te gaan en in een energievergelijker te kiezen voor groene stroom. Ook in je keuze voor een festival kun jij je steentje bijdragen aan een beter milieu. Het aanbod is groot; ook dit jaar zijn er in Nederland weer ruim 800 festivals. Bij welke festivals in Nederland wordt rekening gehouden met het milieu? Wij hebben een aantal duurzame festivals voor je op een rij gezet.
Ga op Pinksterzondag naar het De Zon Festival bij Blijburg aan Zee. Vlees en vis vind je hier niet; je kunt op dit festival wel genieten van de heerlijkste vegetarische gerechten. Het draait bij dit festival niet om grote internationale namen, maar om lekker dansen in de zon met je vrienden en even weg zijn uit de dagelijkse sleur. De line-up blijft zelfs geheim totdat je op het festival aankomt.
Amsterdam Open Air draait volledig op duurzame energie, via mobiele accu’s van Green Battery. Bij de opbouw van het festival worden materialen van voorgaande jaren gebruikt, al het eten is 100% biologisch en het afval wordt gescheiden. Het gft-afval wordt gebruikt als compost bij Boerderij Langerlust. Daarnaast wordt iedereen gestimuleerd om zo weinig mogelijk afval te produceren. Er is een flyer- en sampleverbod en papieren festivalkaartjes zijn niet nodig, je kunt namelijk gewoon een barcode op je telefoon laten scannen. Festivalgangers die met de trein naar het festival reizen, worden beloond met korting op hun treinticket.
Parkeerkosten worden gedoneerd aan het Ronald McDonald Kinderfonds en spullen die blijven liggen gaan naar Het Leger des Heils. Het festival vindt plaats in het Gaasperpark in Amsterdam.
Welcome To The Village is een soort tijdelijke mini-maatschappij, gericht op hoe de wereld er in de toekomst uit ziet. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen, die in 2015 door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties zijn vastgesteld, worden door de festivalorganisatie als inspiratie gebruikt. Nieuwe ideeën en oplossingen worden getest op de festivalbezoekers. De gedachte hierachter is dat als het op het festival werkt, het ook in de echte maatschappij kan werken. Het programma wordt ontwikkeld door kunstenaars, ondernemers, studenten en wetenschappers. Natuurlijk wordt er ook heerlijk gedanst, en ook kunst en design, theater en lekker eten staan op het programma. Het festival vindt elk jaar plaats in het recreatiegebied De Groene Ster in Leeuwarden.
In hetzelfde weekend vindt het festival Welcome To The Future plaats in recreatiegebied Het Twiske, dicht bij Amsterdam. Al het eten dat hier geserveerd wordt is 100% biologisch, het festival draait volledig op groene stroom, afval wordt gerecycled en het festival streeft een leave-no-trace-filosofie na. Voor house en techno ben je bij dit festival aan het juiste adres.
Mysteryland is een van de grootste festivals in Nederland. Het eten is er biologisch, er wordt voornamelijk groene stroom gebruikt en bezoekers kunnen hun afval scheiden. Daarnaast krijgen festivalbezoekers de mogelijkheid om ter compensatie voor het vervoer een boom te planten via het programma Trees for Traffic. Mysteryland heeft al diverse awards gewonnen voor duurzaamheid.
Sluit de zomer af met het duurzame festival Into The Great Wide Open op Vlieland. Om het afval te beperken, wordt hier gedronken uit ‘hard-cups’ in plaats van wegwerpbekers. Het festivalmateriaal wordt met zeilboten duurzaam naar het eiland vervoerd, en het afvalwater wordt hergebruikt en er wordt voornamelijk groene stroom gebruikt. Om een kaartje te bemachtigen voor Into The Great Wide Open, moet je Ticketswap wel goed in de gaten houden. Het festival is namelijk nu al volledig uitverkocht.