Plastic bekers verzamelen op Zwarte Cross

Fenna Kiebert | 28 mei 2019
events

Bezoekers van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde moeten voortaan hun drinkbekers in speciale bakken doen en niet langer op de grond gooien. Hiermee moet de enorme afvalberg van miljoenen plastic drinkbekers flink verkleind worden. 

40 ton plastic

Op het vierdaagse festival is vorig jaar ongeveer 40 ton plastic afval verzameld, wat rechtstreeks de vuilverbrander in gaat. ‘Dat zijn ongeveer 14 vrachtwagens’, zegt Marcus ten Zijthoff van de Feestfabriek, de organisatie achter de Zwarte Cross. Hij heeft de ambitie om iets te doen op het gebied van duurzaamheid, zeker nu het Europese Parlement wil dat er veel minder wegwerpbekers worden gebruikt. 

Een statiegeldbeker is voor de Zwarte Cross geen optie. Daarvoor is het festival met 220.000 bezoekers te groot. Ook de festivalcultuur past daar niet bij. ‘We staan vaak in groepjes bij elkaar en halen rondjes. Dan moet je wachten tot iedereen zijn glas leeg heeft. Een statiegeldbeker is dan gewoon niet praktisch.’

LEES OOK: Duncan Laurence komt naar Pinkpop

Inzamelen en recyclen

Het alternatief is het inzamelen van de gebruikte plastic bekers, en deze daarna te recyclen. Om dat te bereiken zijn afspraken gemaakt met drankleveranciers Grolsch, Pepsi en Red Bull. Voorheen leverden die hun eigen drinkbekers en PET flessen. Maar omdat verschillende soorten plastic bij elkaar niet te recyclen zijn, gebruiken ze nu één soort beker zonder logo. 

Op Mañana Mañana, het kleine zusje van de Zwarte Cross, wordt op dezelfde manier proefgedraaid met de inzameling van plastic afval. Daar komt ook een proef op de festivalcamping, waar hard plastic wordt ingezameld dat gerecycled wordt tot onder meer bermpaaltjes.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws