Nostalgie-alert! Duik in de geschiedenis van Nederlandse games met de Nederlandse gamescanon

Ruben den Boer | 23 oktober 2018
gaming

Games zijn een bijna onmisbaar deel geworden van de maatschappij. Of het nu gaat om educatieve games op scholen, of een potje Fifa met je maten, we kunnen ons leven moeilijk zonder ze voorstellen. Ook Nederland heeft een aardige vinger in de game-pap gehad, dat laat Beeld en Geluid zien met de Nederlandse gamecanon.

LEES OOK: Terug in de tijd met de PlayStation Classic

In de Nederlandse gamecanon kun je nostalgisch terugkijken naar de Nederlandse gamegeschiedenis. Van het denderende Nijmeegs Avontuur uit 1980 tot het iets moderne Horizon: Zero Dawn. Met de Nederlandse gamecanon wilt Beeld en Geluid iconische Nederlandse games archiveren en zo behouden voor de toekomst. Door deze games nu te verzamelen kunnen we later terugkijken op de ontwikkeling van games en de invloed die sommige spellen hebben gehad.  

Moeilijke selectie van games 

Het was voor Beeld en Geluid enorm lastig om een goede selectie van games te maken. Er zijn enorm veel spellen gemaakt in Nederland, waarvan een groot deel ergens op zolderkamertjes in elkaar geknutseld is zonder documentatie. Maar zelfs de collectie gedocumenteerde games is te groot om op te slaan.

LEES OOK: Thorben (18) wordt stinkend rijk door spel Fortnite

Daarom heeft Beeld en Geluid games geselecteerd die "prijzen hebben gewonnen, door belangrijke makers zijn gemaakt, aan de wieg stonden van een nieuwe ontwikkeling, een commercieel succes waren of specifieke technologie gebruikten." Het resultaat is een diverse verzameling van meer dan 50 games van Nederlandse makelaardij. 

Help de Nederlandse gamescanon uitbreiden

Beeld en Geluid zou Beeld en Geluid niet zijn als ze je niet een beetje interactie zouden bieden. Daarom kun je je herinneringen toevoegen aan de Nederlandse gamescanon en zou de canon uitbreiden. Bovendien kun je tot eind december 2018 enkele games uit de collectie spelen op oude arcade kasten in Beeld en Geluid Hilversum.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws