Game leert je met stress om te gaan

Fenna Kiebert | 8 mei 2019
gaming

Screenshot uit de game van Jamzone

Het Friese bedrijf Jamzone heeft een VR-game ontwikkeld waarmee je leert om op de juiste manier met stress om te gaan. Zodra je de VR-bril opzet, bevind je je op een tropisch eiland. Op het eiland moet je glazen ballen verplaatsen. Wanneer je te veel stress ervaart, valt de bal uit je handen en moet je opnieuw beginnen. Ook hangen er wespennesten met wespen die je moet kalmeren zonder dat ze je steken, en moet je met lianen een ravijn oversteken, zonder te vallen. 

Stress op de juiste manier inzetten

‘Mensen ontdekken in de game hoe ze zichzelf kalm kunnen krijgen’, legt oprichter en klinisch psycholoog Bernard Maarsingh uit. ‘Je kunt de levels alleen halen als je daadwerkelijk goed om kunt gaan met stress.’

Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat stress niet alleen maar iets slechts is en dat je het ook juist kunt omarmen. Als je stress op de juiste manier inzet, gaat je afweersysteem beter werken, ben je pro-actiever in het oplossen van problemen en ben je beter in allerlei cognitieve taken.

Bedrijven en instanties als Shell, Rabobank en de provincie Friesland maken al gebruik van de game.

LEES OOK: Duurste auto ter wereld niet van Ronaldo

Aantal sessies

Gemiddeld heeft iemand zo’n vier sessies nodig van een uur. Hoe hoger het stressniveau, hoe meer tijd het kost. ‘De meeste mensen vinden het zó leuk dat ze vragen of ze nog een sessie mogen doen. Het is net als met skiën. Hoe vaker je speelt, hoe handiger je erin wordt’ zegt oprichter Maarsingh.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws