Review: Call of Duty Black Ops 2

Peter Güldenpfennig | 4 mei 2013
gear


Het shooter-genre krijgt er nogal eens van langs door elitaire gamers. Met name de meer populaire games binnen het genre krijgen, vaak onterecht, de nodige kritiek. Neem Call of Duty: Black Ops 2, die al afgeserveerd werd voordat deze uitkwam maar gewoon weer doet waar Call of Duty altijd goed in is geweest. Een snelle shooter voor snelle gamers, mét een goed verhaal.

CoD-screen1Black Ops 2 is, hoe kan het ook anders, de opvolger van Call of Duty: Black Ops. In feite draait alles in de game om een groot conflict waarbij de gehele wereld betrokken is. Het verhaal is te complex om hier uit de doeken te doen maar neem gerust aan: het is de moeite waard. Hiermee wordt alvast verklapt dat deze Call of Duty meer om het lijf heeft dan enkel platte multiplayer-actie, waarvan de serie nogal eens beschuldigd wordt.

Non-lineair

Niet alleen het verhaal zelf, ook de presentatie van het verhaal maakt indruk. Want de vertelling is, in tegenstelling tot voorgaande delen, niet lineair maar kent verschillende paden. Zo zijn er door de game heen punten waarop keuzes gemaakt kunnen worden of waarin je wel of niet een bepaald target haalt. Niet een bepaald target halen zou je voorheen een 'game over' opleveren. Nu gaat de game vrolijk verder, maar dit moment bepaalt wel het verloop van het verhaal. Zo zitten er meerdere cruciale punten in de game die het opnieuw spelen van de singleplayer-modus daadwerkelijk de moeite waard maakt dankzij de zes verschillende eindes die dit oplevert.

'Van begin tot eind beleef je een explosieve achtbaanrit die zijn gelijke in Hollywood niet kent'

Hoewel de cruciale momenten die het verhaal bepalen niet overal en altijd aanwezig zijn, is het spektakel dat wel. Call of Duty heeft zich nooit ingehouden om gamers van vuurwerk te voorzien en Black Ops 2 doet dat ook niet. Van begin tot eind beleef je een explosieve achtbaanrit die zich kan meten met het beste wat er aan popcorn-vermaak in Hollywood is verschenen. Het maakt de game een soort 'guilty pleasure': je haalt de game net zo graag neer in het openbaar als dat je deze stiekem speelt wanneer niemand kijkt: omdat het cool is.

[toggle title="Perks en wildcards"]In de multiplayer van Black Ops 2 kies je een klasse waartoe jouw strijder behoort. Deze stel je samen uit de wapens en 'perks' die je aan jouw personage toewijst. 'Perks' zijn bepaalde voordelen ten opzichte van jouw tegenstanders. Zoals de 'Flak Jacket perk', die ervoor zorgt dat je minder schade oploopt door explosieven. Handig als je maar dood blijft gaan door granaten. 'Perks' speel je vrij naarmate je in rank stijgt. Je tegenstanders hebben echter ook perks, dus kies verstandig!

Naast perks zijn er wildcards, die jouw klasse wat personaliseren. Denk hierbij aan de optie om meer attachments aan je primaire of secundaire wapen te hangen. Je hebt maar drie wildcard-sloten dus ook hier geldt: kies verstandig![/toggle]

Multiplayer

CoD-screen2Qua verhaal mag de game de moeite waard zijn, grafisch is er weinig verschil te merken met zijn voorgangers. Dat maakt ook niet uit, liever een snelle game die grafisch niet tot de top behoort dan andersom. Want Call of Duty draait toch ook vooral om de snelheid, en dan met name in de multiplayer. Deze is al net zo'n genot om door te spelen als de singleplayer, hoewel verrassende vernieuwingen in de multiplayer niet te vinden zijn. Het is gewoon Call of Duty zoals deze jaarlijks verschijnt. Echter laat deze game zien dat Treyarch, toch vaak gezien als een 'mindere' Infinity Ward, prima in staat is om een goede game af te leveren.
Multiplayer-matches komen in verschillende smaken die allemaal wel zo'n beetje bekend zijn. Denk aan 'Capture the Flag', 'Free for All', 'Team Deathmatch' en 'Domination'. Dit zijn bij lange na niet alle modi, maar het zou te lang duren elke modus hier te bespreken. In ieder geval kunnen fans van de serie lekker los in hun favoriete modus, en hebben beginners genoeg modi voor handen om 'hun' Call of Duty te vinden.

[toggle title="Season Pass"]Voor Black Ops 2 heb je een season pass waarmee je korting krijgt op map packs die je voor de game kunt downloaden. Speel je veel Call of Duty online en koop je je suf aan downloads? Dan is een season pass een goede optie. Sowieso krijgen kaarthouders eerder toegang tot nieuwe maps en dat is mooi meegenomen voor de ongeduldigen onder ons.[/toggle]

Conclusie

Ondanks de kritiek 'meer van hetzelfde' is Call of Duty: Black Ops 2 gewoon weer een uitstekende game. Het doet weinig nieuws maar voelt wel als een vertrouwd bed. Toch is de variatie wel aanwezig door de non-lineaire verhaarvertelling en de sloot aan multiplayer customisatie-opties. Hou je van schieten, dan hou je van Call of Duty. Ook Black Ops 2.

Cijfer: 8

[tabs tab1="Info" tab2="+" tab3="-"]

[tab id=1]RW-CoD-boxart

Platform: XBOX 360 / PS3 /Wii U / PC
Ontwikkelaar: Treyarch
Uitgever: Activision
Prijs: € 49,95
Info: www.callofduty.com/blackops2

[/tab]
[tab id=2]+ Non-lineaire verhaalvertelling
+ Hollywood-actie
+ Een multiplayer die tof is voor veteranen én rookies[/tab]

[tab id=3]– Grafisch niet verheffend[/tab][/tabs]

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws