Review: B&O Play H6

Peter Güldenpfennig | 4 juni 2013
gear


Hoewel het merk Bang & Olufsen (B&O) bekend staat als high-end audiomerk voor in de huiskamer beseft het bedrijf dat zij niet eeuwig enkel voor een niche producten kunnen maken. Daarmee raken we meteen de kern van het sublabel PLAY van B&O: audioproducten van B&O voor een groter publiek. Wij bekeken de H6 hoofdtelefoon uitvoerig.

B&O heeft naast een naam op het gebied van audiokwaliteit ook een naam hoog te houden wat betreft industrieel design. Dat is dan ook onmiddellijk merkbaar wanneer we de H6-hoofdtelefoon nader bekijken. Jakob Wagner, degene die de H6 heeft ontworpen, heeft de afwerking minutieus uitgedacht waardoor de hele afwerking ook goed uitgedacht aanvoelt. Er zit geen schroefje teveel in en het geheel is tot op de millimeter gestroomlijnd. En dat is niet alles, want aan de stevigheid van het ontwerp kun je merken dat B&O aan regelmatig gebruik heeft gedacht, slopen van de headset gaat dus niet zomaar. De hoofdtelefoon ziet er stevig uit en voelt ook zo aan.

Of de H6 ook qua uiterlijk bevalt is een kwestie van smaak. Hier op de redactie waren de meningen in ieder geval sterk verdeeld over ons testexemplaar, dat voorzien was van leer met een 'natural' kleur. Headsets voorzien van zwart leer zijn echter ook een mogelijkheid. Deze is wat neutraler en wellicht wat populairder. De reden voor deze summiere keuze qua kleuren ligt waarschijnlijk in het feit dat B&O op zoek is gegaan naar een goed soort leer dat lang meegaat en allerlei omstandigheden kan weerstaan. Duurzaamheid en niet esthetiek heeft dus een streepje voor gekregen bij het ontwerpen van de H6.

bno_h6Een mooie buitenkant is leuk en aardig, net zo belangrijk is hoe de headset in de praktijk werkt: zit deze lekker en klinkt deze goed? Op de eerste vraag kunnen we in ieder geval bevestigend antwoorden, want de H6 zit als gegoten. Het sluit je oren prima af zonder dat het 'bedrukkend' aanvoelt. Wel zo prettig als je langere tijd de hoofdtelefoon gebruikt. Aan beide kanten zit een jack-input dus kun je kiezen waar je het liefste het snoer laat lopen. Leuk detail: Daisy-chainen is mogelijk dus je kunt meerdere H6 headsets aan elkaar lussen om met meerderen naar een enkele geluidsbron te luisteren. Gebruik je de headset niet, dan klap je de phones 45 graden in en leg je ze te rusten op je schouder.

De headphones zelf klinken zeer goed. Wel valt op dat vooral de bass voordeel van de headphones heeft. Niet zo gek ook, want B&O hebben extra zorg aan de lage tonen besteed door een interne Bass Port in de headphones in te bouwen. Ondanks dat de lage frequenties duidelijk een streepje voor hebben bij de H6, betekent dit niet dat midden- of hoge frequenties onmiddellijk nergens meer naar klinken, want ook die zitten goed bij de H6. Uiteindelijk staat of valt goede geluidskwaliteit natuurlijk bij de geluidsbron. Een slechte MP3 gaat niet beter klinken al heb je nog zo'n goede hoofdtelefoon op je hoofd. Maar als de bronkwaliteit goed is, dan schittert de H6 ook echt en weet je (of beter gezegd: hoor je) dat je een goede headset in handen hebt.

Bij aanschaf krijg je naast een standaard snoer ook een snoer met remote en ingebouwde microfoon erin verwerkt. Deze is specifiek geschikt voor Apple-devices. Heb je dus een iPhone, iPad of iPod, dan kun je het volume aanpassen, wisselen van nummer en telefoontjes aannemen zonder het apparaat uit je zak te hoeven halen.

De H6 is een sterk staaltje B&O-vernuft. Wel komt dit met een prijskaartje, en in het geval van de H6 ligt deze op 399,- euro. Een behoorlijk bedrag, maar de H6 is dan ook een heel behoorlijke hoofdtelefoon. Het duurzame karakter van de headset in combinatie met de geluidskwaliteit zorgen ervoor dat dit prijskaartje gerechtvaardigd is. Wel zit ook dit product van B&O niet binnen het budget van iedereen, maar het zij zo. Want een headset met vergelijkbare kwaliteit en afwerking vind je niet zo snel voor een lagere prijs. Dus hou je van muziek en een eigentijdse headset, is de H6 wel degelijk de overweging van een aanschaf waard, ondanks de prijs.

Prijs: € 399,-
Info: http://www.beoplay.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws