Bitwig Studio: software om in de gaten te houden

Peter Güldenpfennig | 3 september 2013
gear


Muziekproductiesoftware komt in soorten en maten. We hebben bekende pakketten als Reason, Cubase en Logic. We hebben software als Ableton die werken met audioclips en het snel uitvoeren van ideeën en schetsen. We hebben Renoise wat zich baseert op trackersoftware zoals we die kennen van de Amiga.

En nu is er Bitwig Studio. De software werd officieel al aangekondigd in begin 2012 en gooide hoge ogen tijdens de NAMM 2013. Maar zitten we echt te wachten op een nieuw softwarepakket voor muziekproductie? Meer keuze is altijd beter en daarbij presenteert Bitwig enkele features die de software onderscheidt van andere pakketten. Kortom: ja, we zitten hierop te wachten.

De software wordt gemaakt door een groep enthousiaste muzikanten en kent zowel een Windows-, Linux- als OSX-variant. Op het moment loopt de beta van Bitwig.

multitrack-recording

Interface

Allereerst ziet de software er visueel aantrekkelijk uit. Geen overbodige franjes, maar een aantrekkelijke user-interface waarin alle functies overzichtelijk weergegeven worden. Diepere functies liggen verborgen in menu's waar je ze verwacht terwijl ze je niet storen in je workflow. Wat kleuren en visuele effecten betreft is Bitwig lekker sober gehouden. Geen storende zwevende kaders of glimmende menu's maar een strakke vormgeving die je gefocussed houdt.

Daarover gesproken, Bitwig lijkt qua workflow ietwat op Ableton. Zo is er de mogelijkheid om clips met automation op te nemen. Uiteraard is er ook een arranger om ideeën uit te werken en te plaatsen in een breder palet aan geluid en muziek.

Out of the box komt Bitwig met diverse instrumenten en effecten. Deze zijn gebaseerd op een eigen modulair systeem. Het is nog afwachten hoe het zit met de kwaliteit hiervan, maar we verwachten dat het hiermee wel goed zit uitgaande van de filmpjes die we hebben gezien van de software.

layered-editing

Samenwerken

Zeer interessant zijn de manieren om samen met andere te kunnen werken aan een nummer. Collabs zijn populair in de EDM-scene en Bitwig lijkt hierop in te spelen door een set features aan te bieden waarmee je met andere kunt jammen en real-time kunt werken aan een nummer. Zo is het mogelijk om via een LAN-verbinding met verschillende muzikanten aan dezelfde track te werken en te jammen. Dit gebeurt in real-time, dus iedereen kan in de gaten houden wat er precies gebeurt. Dit kan ook via het internet dus samenwerken kan overal en altijd. Deze features zullen helaas niet in Bitwig 1.0 zitten, maar staan geplanned voor de volgende versie van de software.

Open voor allen

Met Bitwig is het mogelijk om je eigen instrumenten te maken door een ingebouwd modulair systeem. Deze kun je vervolgens aankleden zoals je wilt en met de rest van de wereld delen. Ook komt de software met een open javascript-API om controller-support mogelijk te maken. Handig als je een sterk aangepaste studio hebt waarbinnen het lastig is om standaard software en hardware te integreren.

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment bevindt de software zich nog in de beta-fase. Het is nog niet bekend wanneer en voor hoeveel Bitwig verkrijgbaar zal zijn. Houd hiervoor de officiële website in de gaten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws