De Traktor-controller als blokkendoos: Traktor Unik

Peter Güldenpfennig | 11 december 2013
gear


Voordat je nieuwe apparatuur uitkiest en aanschaft gaat er altijd een enorm proces aan vooraf om te kijken of het wel de juiste keuze voor jou als dj of producer is. Dit heeft natuurlijk te maken met de prijs die nu eenmaal niet laag ligt voor de meeste apparatuur. Maar, niet alleen de prijs speelt mee.

Het aanschaffen van apparatuur heeft ook te maken met de hoeveel ruimte die je hebt in je studio set-up en of je met aanschaf wel krijgt wat je echt nodig hebt. Bij dj-controllers weegt dit nog net wat zwaarder, gebruiksgemak hiervan leunt immers op bereikbaarheid van functies tijdens het mixen. En daar komt het probleem om de hoek kijken, want wat als de interface van een controller je niet ligt en je simpelweg niet overweg kunt met de plek van een functie op de controller? Op zoek gaan naar een andere controller dan maar?

De Amerikaanse student en grafisch ontwerper Pat Zempolich heeft wel een idee om beperkingen rondom interfaces van controllers op te heffen.

traktor_Unik

Het idee is een Traktor S2- en S4-controller (voor beiden heeft Pat een ontwerp gemaakt) waarbij je de lay-out zelf kunt bepalen. Met andere woorden, je kun functies en elementen van de Traktor-interface over een grid plaatsen en zo alles plaatsen op een manier die bij jouw draaistijl past. Pat geeft zelf een voorbeeld en laat zien wat er zoal mogelijk is wanneer je de grid aanpast.

TraktorS4_remixed

Zoals je op bovenstaande afbeeldingen kunt zien is de setup op de eerste afbeelding gebaseerd op de klassieke Traktor S4. De afbeelding eronder laat echter zien hoe de controller is aan te passen en richt zich meer op de beatjugglers onder de dj's. Op dit ontwerp zijn de pads op de interface naar voren gehaald waardoor je gemakkelijk beats en samples kunt triggeren.

Uiteraard zijn dit voorbeelden, met een aan te passen grid is in feite iedere setup mogelijk. Helaas is dit tot nog toe enkel een ontwerp en heeft Native Instruments nog geen interesse getoond om iets dergelijks als de Traktor Unik ook uit te gaan brengen. Maar, wat niet is kan nog komen natuurlijk!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws