Review: TED: Het bizarre leven van partygoeroe Ted Langenbach

Peter Güldenpfennig | 20 januari 2014
gear


Auteur: Anton Slotboom
Uitgeverij: Trichis Publishing

Als Jules Deelder de nachtburgemeester van Rotterdam is, dan is Ted Langenbach toch zeker de nachtondernemer van onze havenstad. Als er iemand is die met doorzettingsvermogen en vooral visie Rotterdam als partystad op de kaart heeft gezet, dan is het wel Langenbach.

Chronologie

In 'TED: Het bizarre leven van partygoeroe Ted Langenbach' beschrijft Slotboom soms gebeurtenissen alsof hij naast Ted stond, maar vaker laat hij anderen aan het woord. Het boek leest hierdoor als een trein. Zonder opvulling en met de nodige dosis humor én oog voor chronologie volgt quote na quote uit  het leven van Langenbach. Geschiedenis wordt maar al te vaak eenzijdig verteld, maar nu worden alle, of tenminste de meeste, betrokkenen in het leven en werk van Langenbach aan het woord gelaten, naast de partygoeroe zelf natuurlijk.

Het boek begint met een beschrijving van de jeugd van Langenbach. Dat is leuk en informatief, maar zodra Langenbach in het boek de wijde wereld intrekt, opent ook het verhaal zich meer. Vanaf dat moment val je als lezer van het ene leuke moment in het andere, wat pas stopt op de laatste pagina. Daarbij krijgen we alles te weten over wat Ted zoal uitgespookt heeft. Van MTC's 'Check Your Soul' tot de feesten die hij organiseerde, over alle leuke én minder leuke zaken wordt geschreven.

Niet verhullend

Het boek verhult in ieder geval niets. En dat slaat niet alleen op zaken waar Langenbach zelf een mening over heeft, maar ook over anderen die een mening over hem hebben. Neem bijvoorbeeld deze quote van Michel de Hey:

We hadden bij de radio de theorie dat Ted 's ochtends wakker werd, een woordenboek pakte, een woord koos, en dat dan voortdurend terug wilde laten komen in het gesprek. We stikten van het lachen als dat gebeurde. Dan had hij bijvoorbeeld weer een term als multiculturaliteit, die hij in elke zin gebruikte. Hij kon lullen als Brugman.

Het boek is met dergelijke quotes geen eerbetoon of een bak slijm, maar een eerlijke inkijk in het leven en werk van Langenbach. Dat maakt niets uit, het streven naar een leuk leesbaar boek in plaats van een complete geschiedenis werkt hier gewoon goed, kritiek hoort daar ook bij.

TED: het bizarre leven van partygoeroe Ted LangenbachMooie foto's en flyers geven het boek iets extra's, je vindt ze in een speciale sectie aan het einde van het boek: 'Ted in beeld'. Langenbach zet in plaats van de dj altijd het feest en het daarbij behorende thema voorop. Zoiets toont zich toch het beste via foto's.

Allerlei posters en foto's zijn ongecensureerd afgedrukt, en dat is weleens anders geweest. Er wordt rijkelijk geput uit het enorme privéarchief van Langenbach waarbij je op de eerste paar pagina's kleine thumbnails aantreft die voorzien zijn van leuk commentaar. Verderop vinden we foto's van partygangers en posters  en flyers van feesten waarop ook bijzonder veel naakt te zien is. Zo nu en dan leunt het tegen pornografie aan. Voor sommigen zijn bepaalde afbeeldingen misschien aanstootgevend, maar het laat wel de fuck you-houding zien waarmee Langenbach zijn feesten organiseerde. Ted wilde uitdagen en de confrontatie met truttigheid in de samenleving aangaan door middel van humor. De beschreven gebeurtenissen nemen we voor waar aan, vooral omdat de foto's voor een groot deel bevestigen van wat in het boek verteld wordt.

Is het boek een volledige biografie? Nee, zeker niet. Maar het geeft je als lezer wel een zeer leuke kijk in het leven en denken van een van de markanste figuren uit de Nederlandse dance. Alleen daarom is dit boek al een aanschaf waard. TED is een aanrader voor iedere partyganger.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws