Philips en Armin van Buuren A5-Pro headphones hands-on

Peter Güldenpfennig | 29 maart 2014
gear


Een resultaat vanuit een samenwerking, geen branding. Zo noemen Armin van Buuren en Philips de A5-Pro-headphones die zij afgelopen week presenteerden in Miami. De headphones zijn bedoeld voor muziekprofessionals hoewel je er prima je iPod aan kunt hangen. Natuurlijk is de geluidskwaliteit belangrijk, maar net zo belangrijk is de mobiliteit. De headphones zijn namelijk zo vormgegeven dat je ze makkelijk kunt meenemen. Tegelijkertijd is dit niet ten koste gegaan van de bouwkwaliteit en kunnen de headphones dus tegen een stootje.

In Miami spraken we met Tim Homewood, de vaste designer van Philips, verantwoordelijk voor de headphones-divisie. Hij heeft nauw samengewerkt met Armin van Buuren tijdens het ontwikkelen van de A5-Pro. Vanaf het begin zijn de twee met elkaar in gesprek gegaan om te komen tot de beste headphones voor dj's én muziekliefhebbers in het algemeen. Tim vertelt: 'Armin vond het belangrijk dat de headphones goed zijn wat geluidskwaliteit betreft, stevig genoeg zijn om overal mee naartoe te kunnen nemen en verwisselbare onderdelen moest hebben. Er waren dingen die ik weer belangrijk of juist niet belangrijk vond waarop Armin heel eerlijk zei wat hij daarvan vond. Ik heb zelf bijvoorbeeld geen probleem moet openliggende bedrading, maar Armin vind dat weer vreselijk. Dat zit er dus niet in.’

Verwisselbare onderdelen

Een uniek aspect van de headphones zijn de verwisselbare onderdelen. 'Dat vond Armin echt heel belangrijk, dat was een aspect waar we ook veel tijd aan hebben besteedt', vertelt Tim. 'Zo kun je de snoeren uiteraard verwisselen, maar ook zijn de oorschelpen te vervangen. Er komen drie types schelpen op de markt: één type geschikt om mee te dj'en, één waarmee je onderweg muziek kunt luisteren en één geschikt om te gebruiken in de studio. Iedere schelp is geoptimaliseerd voor de situatie waarin je deze gebruikt. Voor in de studio bijvoorbeeld hebben we een schelp ontworpen met ander materiaal dan leer waardoor je minder last hebt van zweet en je dus lang ongestoord de headphones kunt gebruiken. Perfect voor lange studiodagen dus.'

Een persoonlijke headphone

Aan de zijkant van de headphones zitten schijven, en ook deze kun je verwisselen. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om als dj je eigen design te maken. Dan heb je je eigen customised headphones, wat er behoorlijk cool uitziet. Het is de bedoeling om via de website van Armin van Buuren op een gegeven moment ook designs aan te bieden. Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet bekend.

Armin aan het woord

‘Kijk, het belangrijkste aan een koptelefoon in het geluid, en daarna komt er een heleboel niks. Je gaat geen koptelefoon kopen omdat ‘ie er cool uitziet toch?’, vertelt Armin als we hem spreken in Miami. ‘Dat moet je gewoon zelf uittesten, maar hij kan echt kei- en keihard. Dat is een leuke bijkomstigheid, maar het gaat vooral om de dynamiek van het geluid, en dat zit bij deze koptelefoons wel goed.’

Hands-on

Tijdens onze eigen hands-on met de headphones valt op dat Tim en Armin niets liegen over de kwaliteit. Het geluid is mooi ruimtelijk, de koptelefoon kan inderdaad hard en het ontwerp is enorm stevig. Daarbij zit de A5-Pro ook enorm lekker op je hoofd.

0MD50246

We hebben de headphones getest met trance, hardcore en een uitgebreide playlist waarbij klassiek afgewisseld werd met drum 'n bass en dubstep en eigenlijk kan de A5-Pro met elk genre uit de voeten. Dat zien we helaas te vaak anders, wat volgens ons nergens voor nodig is. Voor Philips ook niet, vandaar dat het bedrijf veel tijd heeft besteedt aan de kwaliteit, ook wanneer het volume opgeschroefd wordt. Ook dan blijft het geluid gewoon goed en helder zonder te oversturen.

Prettig is dat je het snoer in allebei de phones kunt plaatsen. Zo heb je dus altijd een set-up die persoonlijk bevalt.

Wel geeft het opbergen van de headphones in het begin een beetje een probleem, omdat het draaien van de phones zo onnatuurlijk aanvoelt. Dit heb je gelukkig zo onder de knie en dan heb je een compacte koptelefoon om mee te nemen. Het ontwerp is zo stevig dat je de phones bij wijze van spreken zo in je tas kunt stoppen, maar verlang je toch nog naar meer zekerheid wordt er een bag geleverd bij de phones waar je ze in op kunt bergen. Erg netjes wat ons betreft.

Enige minpunt van de phones is misschien het gewicht. Hij is zeker niet te zwaar maar wel zwaarder dan een gemiddelde koptelefoon. Dit vergt wel gewenning. Hier krijg je wel weer een flexibele headphone voor terug die z’n mannetje onderweg, in de booth en in de studio staat. Dat is het gewicht zeker waard.

Winnen?

Het is leuk om te lezen wat wij vinden van de headphones, maar wij vinden het ook leuk om te horen wat JIJ vindt van de A5-Pro. Dat kan nu, gratis en voor niets. Want we geven een set headphones weg t.w.v. 299 euro. Wat moet je hiervoor doen? Simpel, ga naar onze actie-pagina en laat je gegevens achter en je maakt automatisch kans om te winnen. Wie weet hoor jij binnenkort waarom wij zo enthousiast zijn!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws