Review: Jeff Derringer – Beat To Quarters

Peter Güldenpfennig | 9 mei 2014
gear


Sinds 2010 brengt Derringer, organisator van de Oktave parties in Chicago, zijn kale, hypnotiserende techno uit op diverse labels, waaronder het experimentele Perc Trax. Dan weet je al waar je deze release ergens moet zoeken, hoewel er niet heel veel geëxperimenteerd wordt op deze vier tracks tellende ep op Electric Deluxe. In plaats daarvan is het vooral een ruimtelijk, spacey geluid dat hier neergezet wordt.

Titeltrack 'Beat To Quarters' zien we als een zeer prettige midtempo technotrack waarbij claps vol reverbs en echoënde percussie de hartslag vormen terwijl diverse synthstabs de rest van de track aankleden. Dat levert uiteindelijk een toch behoorlijke gevulde track op die het ongetwijfeld goed gaat doen op techno-events.

De remix van 'Beat To Quarters' door Giorgio Gigli die hierop volgt, zoekt het wat meer in een duistere hoek. De donkere synthpads met een pulserende four-to-the-floor-benadering werkt erg goed als aanvulling op het origineel. Jammer dat de hints naar industrial met de distorted percussie niet echt wordt doorgezet.

Op de flipside vinden we 'The Stranger', wat voor ons stiekem meer een hoogtepunt is dan de titeltrack, vooral omdat het een heerlijke standalone track is die niet enkel tot zijn recht komt in een dj-set. Zonder dat er echt een melodie te bespeuren valt zorgen de dwingende hi-hats en de spacey geluiden toch voor een luisterbaar geheel.

De remix van 'The Stranger' door Voices From the Lake neemt de dub-achtige reverbs uit het origineel en bouwt hier een technotrack omheen. Hoewel het origineel al best donker was qua sfeer wordt dat in deze remix nog wat opgeschroefd. Geen lichte muziek maar dat hoeft ook niet, want het maakt de ep wel zo divers.

Tracklist

A1. Beat To Quarters
A2. Beat To Quarters (Giorgio Gigli Variation)
B1. The Stranger
B2. The Stranger (Voices From the Lake Remix)

Conclusie

Jeff Derringer - Beat To QuartersDeze ep is natuurlijk vooral een dj-aangelegenheid, maar liefhebbers van de wat donkere en experimentele techno vinden hier zeker ook wat in wat ze aanspreekt. De originelen zijn goed, maar de remixen vinden we stiekem nog beter. Een toffe plaat voor een divers technopubliek eigenlijk. Als dj moet je de ep sowieso scoren natuurlijk.

Artiest: Jeff Derringer
Titel: Beat To Quarters
Label: Electric Deluxe
Release: 19 mei 2014
Info: www.electricdeluxe.net

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws