Review: Editen op microniveau met Bitwig

Peter Güldenpfennig | 13 mei 2014
gear


'Nog een DAW?' hoor ik je denken. 'We hebben toch al Cubase, Logic, Ableton, Reaper, Renoise en noem ze allemaal maar op?' Wel, als achter de software enkele Ableton-programmeurs steken en er ook nog een strakke workflow gepresenteerd wordt die alles net wat makkelijker maakt, dan heb je onze aandacht.

Het aantrekkelijk overzichtelijke uiterlijk van Bitwig nodigt je uit om meteen de software in te duiken, zeker als je bekend bent met Ableton Live 9 waar Bitwig de interface van leent. Bitwig onderscheidt zich dan ook vooral door een strak uitziende, en snel werkende workflow te presenteren tot op micro-edit-niveau. Dat komt door twee belangrijke toevoegingen.

Allereerst de ondersteuning voor meerdere monitoren, in het geval van Bitwig tot aan drie. Zo kun je bijvoorbeeld je project overzien op je eerste monitor, terwijl je edits maakt op een tweede monitor. Daarnaast is het mogelijk om de aanwezige events binnen een clip aan te passen met zogenaamde 'expressions'. Hiermee kun je dus echt op microniveau zaken als panning en pitch aanpassen.

De interface is erg herkenbaar voor Live 9-gebruikers, maar Bitwig trekt de gebruiksvriendelijkheid van de interface tot op het extreme door. Hoe je ook werkt, de interface kan bijna nooit een probleem zijn, zo naadloos werk je vanuit het maken van edits naar het arrangeren van je track en vice versa.

Bitwig_boxWel problematisch is de ietwat karige ondersteuning als je veel hardware gebruikt. Het ontbreken van audio-naar-MIDI-ondersteuning is een gemis en ook ondersteunt Bitwigr nog niet heel veel controllers out-of-the-box. Ook kent Bitwig (nog) geen ReWire-support. Je moet je dus afvragen hoe interessant de software is als je vaak met veel verschillende software tegelijkertijd werkt.

De ontwikkelaars pakken veel van deze tekortkomingen in de toekomst aan, aangevuld met beloftes waar op het moment versie 1.0 nu al naar hint. Want het pakket wordt geleverd met tools die opgebouwd zijn op het framework waar Bitwig zelf ook mee gebouwd is. De belofte? In toekomstige versies van de software moet je eigen devices vanuit de software zelf kunnen bouwen. Met dit in het achterhoofd nemen we de tekortkomingen nu graag voor lief. Doe je dat niet, probeer de software dan tenminste eens uit door middel van de demo.

Prijs: €329,-
Info:
 www.bitwig.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws