Tuna Knobs, fysieke controls voor je touchdevice

Peter Güldenpfennig | 10 juli 2014
gear


Een goed idee biedt vaak iets waar je niet eerder bij stil hebt gestaan. Het Rotterdamse Tweetonig heeft met Tuna Knobs precies zo'n product in handen. Het zijn knoppen die je op het scherm van je smartphone of tablet plaatst wat het muziek maken en draaien de nodige fysieke feedback geeft. Deze week is de Kickstarter van Tuna Knobs live gegaan, en wij spraken daarom met Samuel Verburg, stagiair bij Tweetonig en student op de TU in Delft.

'Het idee ontstond simpelweg omdat de mogelijkheden er waren', vertelt Samuel. 'Ik was aan het kijken naar muziekapplicaties op touchdevices, maar kwam er al snel achter dat deze niet bestuurd konden worden zoals je zou willen, met fysieke controls dus. Dat is juist zo jammer bij bijvoorbeeld een iPad, die wel weer veel kracht heeft om complexe applicaties te draaien zoals muzieksoftware. Je hebt er niet hetzelfde gevoel bij zoals je wel bij dedicated hardware hebt. Je kan ook niet wegkijken van je scherm want dan ben je meteen kwijt waar je mee bezig bent. Dat zijn allemaal dingetjes die ons deden beseffen dat er een gat was dat opgevuld kon worden.

Lanceren ze zelf ook software bij de knoppen? Samuel: 'Nee, er zijn anderen die dat veel beter kunnen doen. We zijn wel actief bezig developers te benaderen. Zoals de mensen van Touchable waarmee je Ableton kan besturen vanaf je iPad of iPhone. In de eerst volgende Touchable-update komt er ook support voor Tuna Knobs. In ieder geval zijn de reacties zeer positief en zijn developers vooral blij dat er nu een dergelijk product is. Voor hen is het in principe ook weinig werk om support in te bouwen in hun software.

Tuna KnobsNaast de al bestaande groep is het goed mogelijk dat er ook een nieuwe groep liefhebbers aangetrokken wordt om muziek te gaan maken op hun touchdevice dankzij Tuna Knobs. 'Er zijn mensen die er sceptisch zijn tegenover het maken op iPad. Het is heel goed mogelijk dat die nu wel overstappen omdat ze bijvoorbeeld dingen kunnen doen waarvan ze dachten dat het niet mogelijk was.

Ook interessant is waarom ze hebben gekozen voor Kickstarter. 'Wel, toen we begonnen hebben we alle materialen waaruit de Tuna Knobs bestaan uitvoerig getest, zodat het goed werkt op touchdevices', vertelt Samuel. 'Toen kwamen we uit op materialen die enkel met grote producties betaalbaar zijn. Normaal gesproken werkt Tweetonig met klanten die dat financieel opvangen, maar nu doen we het zelf. Dus kwamen we al snel uit bij Kickstarter.'

Meer weten over Tuna Knobs? Ga hier naar de officiële Kickstarter-pagina. De early bird Tuna Knobs van €1,- waren binnen vijf minuten weg en het doelbedrag van €12.500 is bijna gehaald, wat een zeer goede prestatie is!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws