5 boeken die elke producer en dj gelezen moet hebben

Peter Güldenpfennig | 30 september 2014
gear


Sure, dj- en producersgear is leuk, maar soms is een beetje achtergrond en verdieping ook niet verkeerd. Het maakt dat we onze CDJ's en draaitafels, onze synths en DAW's, en de vele hard- en software waarmee dit alles gepaard gaat alleen maar meer waarderen. En begrijpen, want lezen is ook leren. Daarom hebben we vijf essentiële boeken voor iedere dj en producer op een rij gezet. Ook als je niet draait of produceert valt er trouwens genoeg leuks te lezen in de onderstaande lijst, aangezien onderstaande werken vooral een geschiedenisles is.


Dance Music Manual

Dance-music-manualAuteur: Rick Snoman
Prijs: €21,50

Welke dj wij ook interviewen, allemaal zeggen ze hetzelfde: een dj-set is vandaag de dag een tool om toch vooral je eigen producties aan de man te brengen. Met andere woorden: met alleen platen van anderen draaien kom je er niet meer. Maar waar begin je in vredesnaam als je eigen muziek wilt produceren? Hier een dikke leestip voor je: de Dance Music Manual: Tools, Toys and Techniques van Rick Snoman. Producers die al even aan de weg timmeren lezen weinig nieuws, maar het is een prima boek om je productie-skills een kickstart te geven. Alle aspecten komen voorbij, van sounddesign tot het clearen van samples. Een leuke bonus: er zit een cd bij met audiovoorbeelden.


Last Night A DJ Saved My Life: The History Of The Disc Jockey

a-dj-saved-my-lifeAuteur: Bill Brewster & Frank Broughton
Prijs: €16,49

Wat kennis over dj'en kan nooit kwaad, zeker als je wellicht denkt dat het allemaal begon met de CDJ's van Pioneer. In dit leuke boek wordt de hele geschiedenis van de dj-cultuur uit de doeken gedaan. De auteurs gaan terug naar de roots, beginnende bij Jimmy Saville tot aan de huidige tijd, waarin dj's geen anonieme platendraaiers meer zijn, maar de sterren van de avond. Onderweg worden ook diverse subculturen belicht. De bijgevoegde compilatie is leuk, maar wellicht iets te beperkt waar het gaat om dj'en en dj-cultuur. De website die de auteurs bijhouden is trouwens ook leuk om te bezoeken: www.djhistory.com


Looking for the Perfect Beat: The Art and Culture of the DJ

looking-for-the-perfect-beatAuteur: Kurt B. Reighley
Prijs: €18,49

Net als Last Night A DJ Saves My Life gaat dit boek meer in op de historie van de dj-cultuur, maar dan minder diepgaand. In plaats daarvan zijn het quotes van talloze dj's die dit boek dragen. Van dit boek steek je misschien het minste op, maar het plezier van het lezen over dj's en het dj'en maakt dat meer dan goed.

Wat dit boek vooral erg goed doet, is het benadrukken van dj'en als meer dan enkel het draaien van andere muziek. Wat dat betreft is het dé tip voor mensen die echt denken dat dj'en niets voorstelt. Dit boek geeft je de argumenten om dergelijke critici op andere gedachten te brengen.


Energy Flash: a Journey Through Rave Music and Dance Culture

energy-flashAuteur: Simon Reynolds
Prijs: €18,49

Simon Reynolds heeft meerdere boeken over muziek geschreven, maar Energy Flash is zijn bekendste werk. Verschenen in 1998 is dit een van de eerste serieuze pogingen om de geschiedenis van de dance vast te leggen. Van Amerikaanse house en techno die overwaait naar Europa tot de introductie van ecstacy en illegale raves, alles komt aan bod op een zeer grondige en leesbare manier. Het is wel jammer dat de flaptekst maar blijft reppen over het belang van ecstasy. Natuurlijk, de drug speelt een niet te onderschatte rol in de opkomst van de dance-cultuur, maar hier maar op blijven hameren is vandaag de dag ontzettend irritant.


Mary Go Wild: 25 jaar dance in Nederland

Mary_Go_Wild_CoverAuteurs: Meerdere auteurs
Prijs: €25,-

Het grote verzamelwerk over de Nederlandse dance, door middel van gebundelde artikelen door meerdere auteurs. Mary Go Wild, die haar naam ontleent aan de hit van Grooveyard, is een essentieel onderdeel van je boekenkast. Zoals we al in onze review van het boek schrijven, komt niet elk genre aan bod, maar dan nog vindt iedereen wel iets in dit standaardwerk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws