5 tips voor beginnende producers

Peter Güldenpfennig | 22 januari 2015
gear


Dus, daar zit je met je laptop, een daw, je midi-keyboard en een sloot aan vst's. Je kunt zelfs al iets maken wat op muziek lijkt! Toch staat de sound van de Swedish House Mafia nog lichtjaren van wat jij uit je monitoren laat knallen. Hier vijf tips om je producties toffer te maken.

1. Leer je soft- en hardware kennen

Hoera, je hebt je spaarpot geplunderd voor een officiële versie van Logic! Dat is mooi, maar een instrument maakt nog geen muzikant. Leer omgaan met je software of, als je liever de oldschool-route neemt, je hardware. De duizend-en-een-mogelijkheden die sequencers, synths en plugins je bieden zijn eindeloos en kunnen hiermee intimideren. Je bent echter een Google-search verwijderd van een goede tutorial. Een goed startpunt is het forum van KVR Audio bijvoorbeeld.

YouTube staat vol met tutorials, van hobbyisten tot professionals.

2. Maak muziek; veel muziek

De algemene regel luidt: wie niet doet, die niet wint. Dat is zeker waar voor produceren, want hoe kun je ooit een niveau hoger komen als je niet oefent? Dat betekent dat je moet blijven produceren om beter te worden. Ook als je track nergens naar klinkt heeft het nut, immers, weten wat je niet wilt maken is ook handige kennis.

3. Minder is meer

Het is heel verleidelijk om je daw vol te laden met tien fantastisch klinkende synths. Niet doen, dat heeft geen nut en het leidt alleen maar af. Begin enkel met een beat, een loopje, een lead, of wat je dan ook tegenkomt wat goed klinkt. Vul dit aan en bouw dit uit totdat het meer is. Stapel ook niet effect op effect in een enkele track als je er niet zeker van bent of dit echt nodig is, je raakt al snel hetgeen kwijt wat je in eerste instantie aantrekkelijk vindt klinken.

In deze video laat Avicii zien hoe hij een track maakt. Dit werd uiteindelijk 'Dancing In My Head'.

4. Kill your darlings

Als je eenmaal lekker op weg bent en een setje tracks hebt gemaakt die je goed genoeg acht voor een release, begint het pijnlijkste werk: het schiften. Durf hardop te zeggen dat een track nog niet goed genoeg is bij de geringste twijfel. Durf kritisch te zijn tegenover je werk en: durf een track weg te gooien. Op dat moment pijnlijk, maar nog pijnlijker is een track van jezelf die gekraakt wordt door labels en dj's omdat 'ie echt niet goed is.

5. Afmixen is een vak apart

Je bent hard geweest voor jezelf, durfde te schrappen, en hebt eindelijk iets wat een mooie eindmix verdient. Dit is echter een vak apart. Natuurlijk helpt het je als je het zelf probeert, maar wees niet bang dit uit handen te geven aan een (semi) professional. Want ook al denk je dat je precies weet hoe het eindresultaat moet klinken, een neutrale set horen is altijd beter voor een eind mix. Wil je dit toch zelf proberen? Laat dan in ieder geval je je tracks een paar dagen rusten voor je aan de mix begint zodat je met frisse oren kunt horen wat je doet. En bovenal: laat je mix horen aan kritische luisteraars voor je besluit deze op te sturen naar een label of te geven aan een grote dj of producer.

Dave Darlington, die onder andere voor Bob Sinclar heeft gewerkt, laat zien hoe hij edm afmixt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws