Vintage voor je DAW: Arturia V Collection 4

Peter Güldenpfennig | 5 mei 2015
gear


Ben je een beetje bekend met studiogear en software, dan klinkt de naam Arturia ongetwijfeld bekend. De leverancier van hoogwaardige synths, drumcomputers en keyboards heeft voor zichzelf een alleraardigste hoek weten te veroveren in de studio. Het zwaarste geschut in de geschiedenis van de synths wordt verzameld in Arturia's V Collection-serie, die met een geüpdatete versie inmiddels bij nummertje vier is aanbeland.

Dertien keer Arturia

In het pakket vinden we dertien software-instrumenten van Arturia verzameld. De lijst leest als een who is who van belangrijke synths: Matrix-12 V, Spark2, Solina V, VOX Continental V, Mini V, Modular V, CS-80V, ARP2600 V, Prophet V & Prophet VS, Jupiter 8-V, Oberheim SEM V, Wurlitzer V, Analog Lab.

Een indrukwekkende lijst die ook soundwise behoorlijk goed klinkt. Neem het niet alleen van ons aan, maar ook van de artiesten die dit pakket gebruiken. Arturia kan onder meer Jean Michel-Jarre, Armin van Buuren, The Crystal Method en Roots Manuva tot enthousiaste gebruikers rekenen, en dit zijn alles behalve de minsten natuurlijk.

TAE

We zeiden al dat de V Collection 4 goed klinkt, wat te danken is aan Arturia's eigen TAE-technologie. TAE staat voor True Analog Emulation. Deze technologie reproduceert het geluid van de originele hardware waarop de softsynths zijn gebaseerd. Reproductie betekent hier daadwerkelijk het produceren van geluid. De oscillatoren in de synths wekken in realtime signalen op. Je wordt bij deze synths dus niet opgescheept met gesamplede emulatie, maar krijgt de real deal voor je kiezen. Dat terwijl de systeemeisen voor de software meevallen. Met Windows 7, een 2 GHz cpu, 4GB aan intern geheugen en 8GB aan opslagruimte heb je voldoende in huis om het pakket te draaien. Gebruik je een Mac, dan gelden dezelfde systeemeisen. Wel is minstens OSX 10.8 verplicht.

Flexibel

Fijn is dat je niet vastzit aan een bepaalde setup. De software is standalone te gebruiken of als vst(i) of au in jouw favoriete daw. Ook het Pro Tools aax-formaat wordt ondersteund. Elke vst kent gemakkelijk te mappen functies. Dit kan met een controller naar keuze, maar werkt helemaal lekker wanneer je ook Arturia-hardware bezit. Bijvoorbeeld een KeyLabcontroller. Deze kent diepe functies om presets te kiezen, te editen en vast te leggen voor de Arturiasoftsynths. Hoewel deze hardware- en softwareintegratie misschien voor de hand ligt, zien we dit ook weleens anders. Desgewenst kun je op de website van Arturia terecht voor mappings.

Conclusie

Het gaat te ver om elke synth apart te behandelen, maar een beetje producer weet precies wat te verwachten van de vele klassiekers die dit pakket te bieden heeft. En voor de prijs die je hiervoor betaalt en alle extra functies die de classics hebben meegekregen, kun je hier niet de boot mee ingaan. Laat die Sylenth1 eens voor wat het is, en probeer deze klassiekers uit. Want je doet
jezelf en jouw creativiteit anders echt tekort!

Specificaties

Bevat:  Matrix-12 V, Spark2, Solina V, VOX Continental V, Mini V, Modular V, CS-80V, ARP2600 V, Prophet V & Prophet VS, Jupiter 8-V, Oberheim, SEM V, Wurlitzer V, Analog Lab
Systeemeisen: Windows: Win 7+ PC: 4GB RAM;2 GHz CPU; 8GB harddiskruimte - Apple: 10.8+: 4GB RAM; 2 GHz CPU ; 64 bits; 8GB harddiskruimte
Prijs: €399,-
Info: arturia.com

Beluister hier alle synths in de V Collection 4.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws