Draaien met vinyl: dit zijn jouw opties

Peter Güldenpfennig | 13 december 2015
gear

Digitaal muziek draaien is leuk, maar er is iets wat vinyl onweerstaanbaar maakt. Het gevoel van een echte plaat in je handen, het schuren van de naald door de groeven en de tikken en ruis die het volle geluid aanvullen, maakt van het medium een onverwoestbaar artefact. Maar wat als je daadwerkelijk wilt dj'en met vinyl, welke hardware heb je dan nodig? Wij geven je enkele hardware-opties.

Pioneer PLX-1000

Met een gewicht dat om en nabij de dertien kilo ligt, heb je echt een gevaarte in je handen, en dat voelt goed. De bouw voelt goed afgewerkt en stevig, waarmee de turntable duidelijk tegen een stootje kan en dus ook bedoeld is om gebruikt te worden. Ook is de PLX-1000 gebouwd voor maximale demping, wat natuurlijk alleen maar meer uitnodigt om toch echt je flightcase uit de kast te trekken en erop uit te gaan om een dikke vinylset te draaien.

De lay-out hint verder naar gebruik in de praktijk, want naast de standaardfuncties, zoals de knop om het toerental aan te passen, een schuif voor de pitch-control en een start/stopknop vind je weinig revolutionairs op de turntable zelf. Ok, noemenswaardig is wel de ledverlichting om te scannen naar groeven. Ondanks dat de lay-out op het eerste gezicht niets revolutionairs doet, is het duidelijk dat dat dubbel en dwars goed gemaakt wordt met wat de turntable daadwerkelijk presteert. Pioneer heeft er alles aan gedaan om zonder nodeloze functies toch een product af te leveren dat helemaal mee kan.

Numark TT250USB

De Numark TT250USB, een op de Technics SL-1200 geïnspireerde draaitafel, is bedoeld voor zware gebruikers. Met andere woorden: dj’s. De draaitafel is voorzien van quartz aangestuurde snelheidscorrectie, high torque motor voor een snelle start en een aluminium platter voor goede weerstand tijdens het scratchen. Verder heeft de draaitafel een s-vormige toonarm, pitch fader en -bend controls en mogelijkheden om vinyl te digitaliseren middels een aanwezige usb-aansluiting.

Interessant is de prijs, die met 299 dollar behoorlijk laag ligt. De Numark TT250USB wordt in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht.

Gemini TT-1100USB

Als je om design geeft, dan is de, eerlijk is eerlijk, oerlelijke Gemini TT-1100USB echt niet je ding. Maar in een donkere club ziet niemand (hopelijk) waarop je draait. En dan is deze turntable van Gemini een prima keuze. Het apparaat is enorm robuust gebouwd waardoor je zelfs tijdens een nucleaire oorlog lekker door kunt draaien. Zowel de platter als de toonarm zijn van aluminium waardoor tracking geen probleem is en het skippen van vinyl verleden tijd is.

De turntable ondersteunt reverse playback en kan zelfs 78 toeren aan, voor als je echt old school wilt gaan. Ook usb wordt ondersteund om vinyl te digitaliseren. Wel jammer is de band-aangedreven platter in plaats van een magnetische drive, maar dat is een trade-off voor de gunstige prijs.

Reloop RP-8000   

Kun je digitaal draaien toch niet achter je laten? Dan is de hybride-turntable RP-8000 van Reloop jouw ding. Deze combineert vinyl met Serato-integratie en de gave controller-opties, volledig toe te wijzen via midi, op de turntable zelf. Heel vet is de optie om tot aan vier turntables aan elkaar te linken.

De turntable zelf is ontzettend robuust gebouwd zonder dat het meteen Fort-Knox-voor-dj's is zoals de Gemini. De quartz aangestuurde direct drive start binnen 0,2 seconden op, wat uiteraard welkom is, maar zeker noodzakelijk als bijvoorbeeld je controller buttons gebruikt om te beatjugglen tijdens het draaien. Het lcd-scherm geeft je steeds een statusupdate, zodat je nooit verdwaald raakt in de opties die deze vette turntable je biedt.

 

 

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws