Zo bouw je met weinig geld je eigen studio

Peter Güldenpfennig | 16 december 2015
gear

Het maken van elektronische muziek is anno 2015 makkelijker dan ooit. Dat wil zeggen: de apparatuur om muziek mee te maken heb je waarschijnlijk al in huis. Wil je je producties echter naar een hoger niveau tillen, dan zul je moeten investeren. Maar dit hoeft echt niet veel te kosten. Kwijlen over foto's van goedgevulde wijlen over foto's van goedgevulde en geavanceerde studio's doen we allemaal weleens. Dan is het balen als je weer terugkeert naar de werkelijkheid om op je eigen brakke laptop met een gekraakte versie van Fruity Loops tracks in elkaar te draaien. Dat kan beter (en legaler!). Het leuke is: hoe goedkoper, hoe mobieler, maar niet slechter. Laat allereerst het idee varen dat duurder beter is, je alleen goede muziek kunt maken op echte (en dus niet virtuele) hardware en je studio een aparte ruimte moet zijn. Wij helpen je op weg naar een eigen studio.

Je computer

Wil je een studio op een vaste plek hebben, dan kies je voor een desktop. Liever overal muziek maken? Dan scoor je een laptop. Hou daarbij rekening met processorsnelheid (liefst Intel Core i5 of hoger; is je budget echt krap, dan is Core i3 met upgrademogelijkheid een optie), opslag (goede geluidsbestanden nemen véél ruimte in beslag) van minstens 500GB en intern geheugen van minstens 4GB, maar liever veelvouden hiervan. Kies je liever voor Apple met het OSX-besturingssysteem, dan is de keuze makkelijker en betaal je enkel meer voor meer luxe. Waar je voor kiest hangt af van waar je het lekkerste mee werkt. Een tip is in ieder geval: bepaal eerst wat je wilt hebben en welk budget je tot je beschikking hebt, schrijf dat op en ga dan pas naar de winkel om diverse merken computers uit te proberen om te kijken of de look en feel bij je past. Met deze info op papier...

  • ...laat je je niet verleiden tot aankopen die je niet wilt doen, maar die overijverige medewerkers je opdringen.
  • ...houd je je budget in de gaten terwijl je precies krijgt wat je nodig hebt voor jouw studio.
  • ...kun je vergelijken met de specificaties in de winkel.

Je geluid

Goed geluid is een van de sleutels tot een goede en succesvolle productie. Een goede geluidskaart is onontbeerlijk. Vertrouw niet op onboard geluidschips van Intel, maar ga voor kwaliteit. Goede geluidskaarten kunnen tot in de duizenden euro's lopen, maar kwaliteit is er ook voor minder. De Propellerhead Balance ligt rond de 400 euro, maar is tegenwoordig lastig vindbaar. De Alva Nanoface is met zijn 140 euro bijzonder goedkoop, maar daar lever je wel pre-amp gain voor in. Ben je meer van de klassieke look en fervent midi-gebruiker? Dan is de Akai EIE Pro met een prijskaartje van rond de 320 euro jouw ding. Hoewel referentiemonitoren nog steeds veel gebruikt worden, wordt het produceren en zelfs afmixen van muziek op headphones (waaronder ook referentieheadphones vallen natuurlijk) steeds populairder omdat producers ook steeds mobieler worden. De keuze voor een monitor of headphones is naast smaak, afhankelijk van of je mobiel wilt produceren. Net als bij computers test je headphones natuurlijk eerst uit in de winkel. Merken waar je aan wilt denken zijn bijvoorbeeld de gloednieuwe HD-headphones van Sony. Sennheiser is een prima merk wanneer je iets minder te besteden hebt. Maar vlak ook opkomende speler Sol Republic niet uit, die zelfs een Master Tracks-headphones met Calvin Harris hebben gemaakt. Laidback Luke mixt met die laatste af, dus doe daarmee wat je wilt!

Je software

Software is zo persoonlijk, dat kunnen we niet voor je bepalen. Grofweg komt het in drie soorten: DAW's, plugins en edit software. Een DAW (Digital Audio Workstation) doet dienst als sequencer met meestal ook een uitgebreide samplefunctie. Cubase, Logic, FL Studio, Renoise, Bitwig en Ableton zijn goede voorbeelden. Download een trial en check waar jij het lekkerste mee werkt. Laat je niet afschrikken door onoverzichtelijke interfaces, maar leer spelenderwijs het programma kennen. Plugins gebruik je om bijvoorbeeld synths te emuleren of effecten in je muziek te verwerken. VST's en AU's zijn de populairste formaten. AU is enkel beschikbaar voor OSX. Qua edit-software kun je het zo bont maken als je zelf wilt, maar start met een makkelijk te gebruiken programma zoals Audacity. Dit is open source en gratis verkrijgbaar.

De vele plugins, samples en digitale instrumenten op je computer kunnen al snel veranderen in een puinhoop. Maak daarom gebruik van folders waarin je al je bestanden opslaat. Geef bestanden duidelijke bestandsnamen en als het bijvoorbeeld een loop betreft, geef dan ook het aantal bpm's op. Een opgeruimde computer zorgt dat je sneller en lekkerder kunt werken.

Je accesoires

Accessoires zijn extra's die het produceren makkelijker maken. Allereerst moet je denken aan externe opslag.Dit is belangrijk om ruimte te hebben voor jouw bestanden, maar ook om backups te maken van je tracks. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een merk dat bekend staat als kwalitatief goed is Western Digital, waarbij de My Passport-range aan draagbare harde schijven eruit springt. Ook fijn tijdens het produceren zijn fysieke accessoires. Denk aan een midi-keyboard bijvoorbeeld. Goede instappers zijn de M-Audio Keystation-keyboards of als je wat stijlvollers zoekt, de Impact-range van Nektar. Ben je van het fysieke op beats-gebied, dan is een goede pad-controller jouw ding. Zorg dat dit er een is van Akai, andere merken kunnen niet tippen aan de kwaliteit die zij bieden qua gevoel en precisie wat fysieke pads betreft. Klein en functioneel is bijvoorbeeld de Akai MPX8 sampleplayer. Gericht op dj's, maar net zo goed bruikbaar in de studio. Wel de controle, niet het budget? Ga dan voor bijvoorbeeld Behringer. De CMD-serie controllers van Behringer bieden functionaliteit voor een mooie prijs. Net als de sampleplayer van Akai zijn deze controllers gericht op dj's, maar ook prima om mee te produceren. Ook goed te gebruiken in livesets trouwens!

De kosten

Voorbeeld setup, voor desktop en mobiel (Windows)

Alva Nanoface geluidskaart: €140,-
Philips A1PRO headphones: €99,-
FL Studio Producers Edition: €169,-
WD My Passport Ultra: €70,-
M-Audio Keystation 49: €99,-

Totale kosten: €577,-

Voorbeeld setup, voor OSX

Steinberg UR22 USB audio interface: €129,-
AKG K-240 MKII headphones: €140,-
Logic Pro X: €199,-
Seagate Backup Plus Slim Mac 500GB: €60,-
M-Audio Keystation Mini 32: €49,-

Totale kosten: €577,-

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws