Roli Seaboard Rise: het keyboard opnieuw uitgevonden

Peter Güldenpfennig | 22 december 2015
gear

Praktisch elke producer heeft wel een keyboard in de studio staan. Ze zijn praktisch om melodieën uit te proberen of om tracks in te spelen. Dan is het extra leuk dat er ook op het ontwerp van een keyboard geïnnoveerd kan worden zoals de Roli Seaboard Rise dat doet. Bovendien past het keyboard helemaal in deze tijd, waarin touch devices zo'n beetje de digitale norm zijn.

Meer dan een keyboard

De Rise lijkt op een keyboard, maar mist onafhankelijke toetsen. In plaats daarvan bestaat het keyboard uit golfvormen, waarbij elke golf gezien kan worden als een toets. De toetsen heten dan ook toepasselijk 'keywaves'. Interessant is dat het keyboard over de gehele oppervlakte te bespelen is. Je kan de Rise gebruiken als een piano waarbij de toetsen aanslaggevoelig zijn, maar ook aan de zijkanten van de toetsen wrijven om het geluid te pitchen bijvoorbeeld. 

Dit biedt behoorlijk veel nieuwe manieren om muziek te maken, maar maakt het je ook gemakkelijk om geluid op een andere manier te horen door het toepassen van effecten tijdens het spelen. Door op die manier te experimenteren hoor je wellicht geluid wat je anders nooit gevonden zou hebben.

Equator

Met het keyboard wordt ook de soft-synth Equator geleverd. Deze is stand alone te gebruiken, maar ook als plug-in in jouw favoriete daw. De Equator laat je zien wat er eigenlijk mogelijk is met de Roli Seaboard Rise, waarbij toetsen en sliders vrij te configureren zijn met individuele inputs als drukgevoeligheid en slides bijvoorbeeld. 

Dit maakt het keyboard een extreem flexibel apparaat wat eigenlijk binnen elke studio wel een plek kan claimen. Wat je als producer wellicht in de weg zit is het klassieke idee van keyboard spelen. Heb je dat eenmaal laten varen, dan kent de inspiratie maar weinig grenzen.

Prijs: €799,-
Info: roli.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws