Analoog voer voor je studio: Arturia MatrixBrute

Peter Güldenpfennig | 25 februari 2016
gear

De Arturia MatrixBrute, aangekondigd tijdens de NAMM 2016, doet zijn naam eer aan, want de synth is een behoorlijk gevaarte. Ben je een liefhebber van modulaire synths, dan doet de MatrixBrute eigenlijk meteen bekend aan. Het hart van deze synth is de 16 x 16 matrix die de modulaire secties op de synth met elkaar verbinden en waarmee je het geluid rout en moduleert. Geen zorgen: de matrix bestaat uit knoppen, dus patchkabels zijn niet nodig.

Flexibel

De matrix kent drie modes: mod-mode, preset-mode en seq-mode. In de eerste mode gebruik je de matrix als patch bay om het geluid te routen van de ene interne module naar de ander. Vier routings zijn door de gebruiker zelf te programmeren om je zo een eigen palet te bieden van waaruit je kunt werken. 

In de preset-mode kun je een voorgeprogrammeerde preset instellen, maar ook jouw eigen opgeslagen presets haal je op in deze mode.

De seq-mode verandert de matrix in een 64-staps sequencer. Tof is dat je per stap de optie hebt om het geluid aan te zetten door middel van een accent, of je kan de melodie naar smaak manipuleren met de slide- en modulatie-opties. Wat dit betekent, is dat je in feite alle ideeën direct op de synth kunt vastleggen. We kunnen ons zelfs voorstellen dat de matrix de basis gaat worden van waaruit je de rest van je studiogear aanstuurt.

Dik, vet en hard

Het geluid zelf is dik, vet en hard. De filters en oscillatoren kunnen dikker worden aangezet met de Steiner Parker filter, waarmee het geluid, naarmate je de drive openzet, meer de volle standaard haalt waar hedendaagse producers ongetwijfeld mee uit de voeten kunnen. Via de matrix kies je uit zestien bronnen waarmee je het geluid naar een bestemming stuurt. Dat biedt al veel mogelijkheden tot gave geluidsmanipulaties, maar daarbij heb je ook nog een analoge effectensectie tot je beschikking. Tel daarbij de arpeggio op en het moet wel heel raar lopen wil je niet geïnspireerd raken door het geluid wat je in een handomdraai produceert. Check het zelf:

Prijs en beschikbaarheid

De Arturia MatrixBrute is vanaf dit voorjaar beschikbaar voor 1999,- euro.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws