Movement: Breng veelzijdigheid in je geluid aan

Peter Güldenpfennig | 17 augustus 2016
gear

De VST plugin-markt lijkt grofweg op te delen in drie groepen ontwikkelaars. Je hebt hobbyisten, die hun lichtgewicht VST(i)'s voor weinig tot geen geld beschikbaar stellen, de professionele fabrikanten van slicke plugins die ofwel uitpuilen van de bloat, ofwel gebaseerd zijn op vintage gear. En een derde groep, die verrassen met plugins die geen of weinig gelijken kennen.

Movement

Er is met die twee eerste groepen niets mis, natuurlijk. De gemiddelde plugin-folder is bij wijze van spreken een tribute aan de jaren '70 en '80. Toch zijn het plugins van de derde groep die steeds weer hun weg in je producties vinden. In deze groep valt bijvoorbeeld Rob Papen die met zijn softsynths bestandsruimte inneemt in de digitale productieruimtes van producers binnen een veelvoud aan genres. Tot deze categorie behoort ook Output, die zijn software voorziet van krachtige engines waarmee ze net een stapje verder gaan dan menig ontwikkelaar. Eerder deden ze dat al met Rev en Signal, en nu opnieuw met Movement, de eerste FX-plugin van Output.

Audio nieuw leven ingeblazen

Met Movement transformeer je elk geluid in een ritme. Hoewel je in eerste instantie direct denkt aan plugins als Glitch, richt Movement zich meer op het ritme dan, lomp gezegd, het verbouwen van bronmateriaal wat je met Glitch doet. Met Movement start je met een brongeluid, en dit kan van alles zijn. Een loop bijvoorbeeld, maar interessanter is het om een pad te nemen. Dan merk je hoezeer Movement van invloed kan zijn, enkel door het toevoegen van ritme. Zo verandert geluid, een pad bijvoorbeeld, van ietwat standaard bronmateriaal in een compleet ander geluid, zonder de bruikbaarheid te verliezen. Integendeel, een bibliotheek aan uitgewoonde samples voelt direct weer fris aan. 

Elk geluid kent ritme

De reden hierin ligt in dat Output zich met Movement op elk soort geluid richt. Zo is een gitaarriff ineens erg interessant voor een trance-producer die genoeg heeft van gated synths in zijn tracks. Maar ook als je niet genoeg krijgt van standaard gated synths en simpele arpeggio's, biedt Movement je alle tools om je sound zo te ontwerpen dat je met uniek materiaal eindigt wat nog bruikbaar is ook. Een standaard arpeggio kun je bijvoorbeeld voorzien van de nodige accenten waar je wilt. Dit kan je uit de losse pols doen, bijvoorbeeld met de XY-pad, maar ook tot op een bit programmeren met behulp van de step sequencer. Voor de nodige variatie heb je de beschikking uit diverse effecten zoals een delay, een eq en een distortion, die ook weer tot in detail in te stellen zijn. 

Complex

Doordat Movement gebruik maakt van vier rhythm engines, kun je standaard geluid helemaal de jouwe maken door het maken van gelaagde ritmes. Niet alleen dat, het geeft je ook de mogelijkheid tot het creëren van zeer complexe ritmes. Maak bijvoorbeeld een ritme met enkele step sequencers die je aan de rhythm engines hangt, waarna je hier overheen een delay programmeert. Je kunt zodoende de meest bizarre ritmes maken zonder dat je verstrikt raakt in een oerwoud vol effectlagen. In slechts enkele stappen heb je al iets wat ergens naar klinkt en wat vervolgens gemakkelijk is te tweaken tot een sound die je echt wilt hebben. Dit doordat het overzicht nooit verloren gaat in de frisse en opgeruimde interface. 

Gebruiksvriendelijkheid

Hiermee komen we tot een belangrijk punt wat Movement zo aantrekkelijk maakt. Natuurlijk, de functies en wat het met je geluiden doet, maar net zo goed de gebruiksvriendelijkheid. Want waar sommige plug-ins je overweldigen met functies recht in je smoel, presenteert Movement alle functionaliteiten op zo'n manier dat je erachter komt dat de software iets kan wanneer je het daadwerkelijk nodig hebt. Een voorbeeld: tijdens het maken van een track waarin we een synth met een twee octaven-tellende arpeggio door Movement haalden, wilden we dat de er op de tweede en vierde maat een constant terugkerende delay met hi-pass te horen zou zijn die zich liet horen tussen de vijfde en de zesde maat met hoge decay. Ingewikkeld? Neuh, want wat we deden was met de eerste twee rhythm engines de arpeggio zelf aanpassen, terwijl we met de andere twee rhythm engines zowel de delay als de filter aanpasten door deze te moduleren met de step sequencer. We hoefden niet eens te zoeken, het sprak voor zich, en dát spreekt weer voor Movement. Daarnaast kent de software drag-and-drop-functionaliteit, om het gemak nog even wat op te schroeven. 

Bron van inspiratie

Mocht je nu niet zo avontuurlijk zijn aangelegd of zo lui zijn dat je geen zin hebt op zoek te gaan naar de juiste bite die je sound nodig heeft om tot leven te komen: Output levert meer dan driehonderd presets mee met de software. Hoewel deze in feite overkomen als hapklare brokken, vormen ze ook een goede basis voor een eigen persoonlijke library aan presets. Bovendien leer je hiermee de software goed kennen en steek je wellicht wat op over sounddesign in het algemeen. Hoe dan ook, de presets van Output zelf zijn al de moeite van het gebruiken waard. Bedenk je dat jouw eigen geluid nog altijd het basisgerecht is, en Output slechts de saus eroverheen gooit. Eerlijk is eerlijk, wel heel lekkere saus!

Live en in de studio

We noemden aan het begin van deze review al even de XY-pad, maar hier mogen we eigenlijk wel wat meer over zeggen. Deze vraagt er namelijk om in een live setting gebruikt te worden. Output prijst plugin ook aan als een tool om gebruikt te worden in zowel de studio als live, maar fabrikanten zeggen zoveel. Toch heeft Output hier een punt, want hang er een controller aan en we zien hier wel wat producers live mee aan de slag gaan. Niet alleen producers, want in feite kan elke muzikant uit de voeten met de software om zijn of haar instrument te laten doen waar het ritme om vraagt. In die zin is Movement dus echt een eindeloze bron van creativiteit, of je nu beats maakt of gitaar speelt. 


Conclusie

Grappig hoe we met z'n allen enthousiast worden van 'nieuwe' VST-instrumenten, maar het een FX-plugin is die laat zien hoe rekbaar de sounds eigenlijk zijn die we van begin tot einde dachten te kennen. En dat je in no-time een geweldig ritme haalt uit het meest basale geluid, dat doet de algehele creativiteit ook erg goed. Bovendien spreekt het voor Movement dat er aan elke muzikant is gedacht door gewoon van elk geluid iets bijzonders te maken wat bruikbaar is binnen alle genres. Deze software zou een standaard moeten zijn.

Type: VST, VST3, AU, AAX (32- en 64 bit)
OS: OS X 10.7; Windos 7
Intern geheugen: 4GB noodzakelijk, 8GB aan te raden
Opslagruimte: 500MB
Licentie: twee computers per activatiecode
Prijs: € 149,-
Info: output.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws