Te koop: lp die de ruimte in is geweest

Ivo Mollemans | 26 september 2016
gear

Altijd al een lp willen hebben die van goud is gemaakt en gevuld is met allerlei soorten audio? Dan is dit je kans wat er is een Kickstarter campagne opgezet om de originele lp’s die NASA in 1977 de ruimte inschoot te kopiëren!

NASA is opzoek naar buitenaards leven

Waarschijnlijk heb je geen idee over welke lp’s we het hier hebben, laat staan waarom NASA besloot deze objecten de ruimte in te lanceren. Om dat te weten moeten we eerst terug naar het jaar 1977. In dit jaar liep er bij NASA een project in samenwerking met astronoom Carl Sagan om lp’s met daarop een collectie van verschillende geluiden de ruimte in te lanceren in de hoop dat het aan zou komen bij buitenaards leven. De platen werden verzonden met twee verschillende sondes. Eén sonde, de Voyager 2, vliegt nog altijd rond in ons eigen zonnestelsel terwijl Voyager 1 inmiddels diep in de ruimte zit.

LEES OOK: Roland presenteert nieuw instrument

De geluiden die te vinden zijn op de lp’s lopen erg uit elkaar. Zo staan er onder andere geluiden op van verschillende soorten dieren die te vinden zijn op onze planeet, maar ook klassieke muziekstukken van Bach en Mozart zijn meegestuurd de ruimte in. Beide platen zijn van goud gemaakt om de druk in de ruimte te kunnen weerstaan en hebben een zéér gedetailleerde uitleg meegekregen over het gebruik van de plaat en platenspeler. Zo is de beschrijving vertaald naar meer dan 50 verschillende talen en zijn er allerlei afbeeldingen beschikbaar voor het geval het leven in de ruimte geen enkele van onze talen kent.

Kopieën van de lp's

Blijkbaar zijn er dus mensen die het project zelfs zo interessant vinden dat er een Kickstarter campagne is gestart om geld op te brengen zodat de originele lp’s opnieuw geproduceerd worden. Het is echter niet zonder reden dat dit juist nu gebeurd. Het is volgend jaar namelijk 40 jaar geleden dat de sondes vertrokken en dat mag gevierd worden! Het is de bedoeling dat de lp’s ook kopieën meegeleverd krijgen van de originele gebruikspapieren en diagrammen. Wat dit project gaat kosten is nog niet bekend, evenals de prijs die de consument zal moeten neerleggen om een kopie in handen te krijgen. Wel is duidelijk dat er ook een digitale versie beschikbaar zal komen voor minder geld.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws