Geen USB-ingangen meer op nieuwe MacBooks

Ivo Mollemans | 25 oktober 2016
gear

Dat Apple bezig is om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie is niet onbekend. Het merk heeft altijd al een sterke, eigen persoonlijkheid neer weten te zetten met iconische designs en functies. De laatste paar ontwikkelingen die het bedrijf invoerde bij hun producten vielen echter niet bij iedereen goed in de smaak. Door het verwijderen van de 3.5 mm aansluiting voor audioapparaten bij de nieuwe iPhone 7 werd een deel van het gebruiksgemak ingeruild om de telefoon wat dunner te kunnen maken.

LEES OOK: Shazam werkt samen met iMessage

USB nieuwe slachtoffer

Volgens geruchten van de Japanse tech site Macotakara heeft Apple nu het plan om de USB ingangen zoals die op eigenlijk elke laptop of pc aanwezig zijn te verwijderen. Dit is al het geval bij de nieuwste 12-inch versie van de MacBook. Daarnaast is het ook goed mogelijk dat er geen 11-inch versies van de MacBook Air meer verschijnen. In plaats daarvan wordt de focus gelegd op de 13-inch versie en waarschijnlijk zullen ook de verkoopcijfers van de 12-inch versie hierdoor nog verder omhoog schieten.

Wat nu?

Als de USB-ingangen inderdaad gaan ontbreken op nieuwe versies zou dit betekenen dat je eigenlijk bijna geen apparaten kan aansluiten op de laptop. Jouw controllers van Ableton of Native Instruments zijn dan dus alles behalve plug and play meer. Ankel apparaten die kunnen werken met een USB-C- of Thunderbolt 3-aansluiting kunnen dan nog direct worden aangesloten. Alles behalve een ideale situatie.

Toch heeft Apple wel al over een oplossing nagedacht. Gebruikers kunnen een adapter kopen van 79 dollar via welke ze wel alle apparaten die opereren via USB kunnen gebruiken. Deze adapter wordt al langer verkocht, maar ook hiervan zullen dus de verkoopcijfers gaan stijgen als deze veranderingen doorgevoerd worden. Met de aanschaf van een al dure notebook is het alles behalve wenselijk nog meer geld te moeten neertellen voor een adapter enkel en alleen om je controllers en andere dj- en producersapparatuur op je nieuwe aanwinst aan te sluiten. Bovendien kun je weer een extra adapter meeslepen, ook geen prettige gedachte.

Waarom geen USB?

De USB-C poort die Apple implementeert in de nieuwe MacBooks is stukken sneller dan een standaard USB 3.0-poort. De aansluiting kan 10 gigabits per seconde overdragen wat twee keer zo snel is als USB 3.0. In oktober zal de nieuwe notebook van Apple voor het eerst aan het publiek getoond worden. Naast het verwijderen van de standaard USB-poort zal waarschijnlijk ook de bovenste rij van het toetsenbord verdwijnen. Deze zal plaats maken voor een OLED-touch bar.

De website Macotakara heeft al eerder geruchten voorspeld die later werkelijkheid werden dus niet verbaasd opkijken als er over een jaar daadwerkelijk geen standaard USB-ingangen meer te vinden zijn op Apple’s producten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws