De dingen die je moet weten over Apple's nieuwe MacBook

Ivo Mollemans | 31 oktober 2016
gear

Na vier jaar wachten is er eindelijk weer een compleet nieuwe en geüpdatete versie van de MacBook Pro. Hij is dunner, lichter en heeft een aantal nieuwe functies waaronder een touch strip. Om de laptop zo dun te krijgen moest er wel iets opgeofferd worden en dat offer kwam in de vorm van de klassieke USB-poorten. Deze zijn bij de nieuwe versie verwijderd en vervangen door Thunderbolt 3 poorten; een hele verandering!

Apple’s nieuwe MacBook Pro

De laptop is beschikbaar in twee verschillende kleuren en heeft een aantal veranderingen ondergaan die aansluiten bij Apple’s huidige lijstje van dingen die het bedrijf anders gaat doen dan de concurrentie. Toen het product werd getoond aan het grote publiek leek het erop dat de nieuwe functies, zoals de vervanging van USB-poorten en het toevoegen van een touch bar, de prestaties positief beïnvloeden. Toch is er een groep die twijfels heeft bij de nieuwe MacBook... en dat zijn muzikanten en producers.

LEES OOK: Geen debuutalbum van Martin Garrix in korte tijd

MacBooks en muziek

Elke dj die tijdens het draaien gebruik maakt van een laptop brengt een MacBook met zich mee. De laptop behoort inmiddels tot het standaard beeld van een dj-booth en is ideaal door zijn gewicht, afmetingen en snelle prestaties. Met deze updates zijn er dus twijfels ontstaan of Apple nog steeds eerste keuze blijft van dj’s en producers.

Vaarwel USB-poorten

De verwijdering van USB poorten is de grootste factor waar veel artiesten over struikelen. Veel hardware controllers waar artiesten gebruik van maken worden aangesloten met USB-kabels, maar die werken dus niet meer met de nieuwe MacBook Pro. De USB-poorten zijn vervangen door Thunderbolt 3 poorten die voor verschillende doeleinden ingezet kunnen worden. HDMI, VGA en USB kunnen allemaal verbonden worden mits je beschikt over de goede bekabeling. Toch is Apple niet het enige bedrijf dat afstand neemt van de klassieke USB-ingangen. Men moet sowieso rekening houden met de overstap op nieuwe, andere, maar bovenal betere en snellere ingangen in plaats van de oude poorten, want vooruitgang hoort nou eenmaal bij technologie. Het is daarom slim om een USB-hub aan te schaffen, zodat je in elk geval goed voorbereid bent op wat komen gaat en niet achter komt te lopen.

Meer risico zonder MagSafe

Het probleem dat de laptop zonder USB poorten zit kan dus relatief makkelijk verholpen worden en daardoor is de keuze van Apple een stuk begrijpelijker. Toch is er ook een keuze die we niet helemaal snappen. Apple heeft MagSafe verwijder van de laptop, een hardware kenmerk dat menig gebruiker het kopen van een nieuwe MacBook heeft bespaard. MagSafe zorgde ervoor dat de oplaadkabel zichzelf loskoppelde van je laptop als er een harde ruk aangegeven werd, bijvoorbeeld als je struikelt over de kabel. Hierdoor word je laptop niet meegesleept richting de grond. De nieuwe MacBook wordt echter opgeladen via een Thunderbolt poort en die beschikken niet over de MagSafe functie. Artiesten die hun laptop het podium mee opnemen zullen dus extreem voorzichtig moeten zijn of ze moeten een oud model van Apple blijven gebruiken al dan niet een compleet andere laptop (ook al zullen er zeker meer merken volgen die Thunderbolt poorten als standaard ingang gaan gebruiken).

Een andere manier om je toch het risico op een nieuwe MacBook te besparen is door het kopen van een Griffin BreakSafe. Dit is een magnetische Thunderbolt oplaadkabel die hetzelfde doet als de MagSafe. Hij laat lost als er ineens aan de kabel getrokken wordt. Het ziet er misschien niet zo mooi uit als de klassieke MagSafe optie, maar voor een investering van 30 tot 40 euro kan het je wel een nieuwe MacBook besparen.

De toevoeging van de Touch Pad op de MacBook Pro

Een verandering die op het eerste gezicht geen negatieve kanten heeft is de Touch Pad die is toegevoegd boven het toetsenbord. De toetsen f1 tot en met f12 zijn vervangen door een scherm wat het gebruiksgemak nog beter maakt. Veel shortcuts kunnen hierdoor heel simpel worden toegepast zoals het selecteren van emojis in iMessage, maar ook kan de strip worden afgestemd op het programma dat je aan het gebruiken bent. Grote bedrijven die software ontwikkelen die niet specifiek voor Apple wordt gemaakt hebben zich nog niet intensief bezig gehouden met de Touch Pad, maar hopelijk gaan ze dit wel doen. Het zou handig zijn om shortcuts van bijvoorbeeld DAW’s met één aanraking te kunnen gebruiken.

Of toch overstappen op PC?

Als je een diehard Apple fan bent dan snappen we wel dat je hier enthousiast van wordt. Een licht snelle laptop is het streven van veel bedrijven en Apple staat samen met anderen aan de top van ontwikkelingen op dit gebied. Toch kan het verstandig zijn om te switchen naar een gewone PC die Windows 10 gebruikt. Microsoft heeft recent ook een aantal nieuwe innovaties laten zien en daar zit onder andere de toepassing van virtual reality technologie tussen tegen een betaalbare prijs. Een mogelijke concurrent voor de MacBook zou de nieuwe Surface Pro i7 kunnen zijn. Het 13-inch model heeft dezelfde 6th Gen Core i5 en i7 processors als de nieuwe MacBook Pro en met een prijs van 2399 euro kost die hetzelfde als de 15-inch MacBook. In tegenstelling tot de MacBook komt de Surface wel met standaard USB poorten en beschikt de laptop over een touch scherm. Dit alles betekend niet dat de Surface Pro extreem dik is. Ook deze laptop is makkelijk te vervoeren en doet alles wat je wil van een goede laptop.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws