Uitgecheckt: JBL E55BT draadloze headphones

Peter Güldenpfennig | 23 november 2016
gear

Op het gebied van audio-apparatuur dat zowel zeer goed van kwaliteit als betaalbaar is, kent Harman, moederbedrijf van JBL, weinig gelijken. We waren al erg te spreken over hun draadloze speakers en nu gingen we aan de slag met de E55BT, draadloze bluetooth-headphones.

Stevig comfort

Zodra je de headphones uitpakt merk je dat JBL alle aandacht heeft gestoken in de behuizing. Waar nogal wat headphones inleveren op comfort ten behoeve van stevigheid of vice versa, is er bij deze headphones nergens op ingeleverd. De phones zelf zijn voorzien van licht carbon terwijl de ophanging aan de hoofdband van stevig aluminium is. De hoofdband zelf geeft wel weer lekker mee terwijl de headphones stevig op je hoofd zitten. De hoofdband zelf is voorzien van een prettige stof waarmee er ook aan het comfort van de drager is gedacht. 

De oorkussens zijn ook heerlijk zacht. Het betreft een over ear-model terwijl de hoofdtelefoon toch lekker compact is gehouden. Prettig, met een gevaarte op je hoofd lopen kan echt niet meer. Het ziet er niet uit en zit voor geen meter, en JBL is het met ons eens. 

Bedraad(loos)

Hoewel het een draadloze hoofdtelefoon is heb je ook de mogelijkheid om bedraad muziek te luisteren. Luister je jouw favoriete muziek toch draadloos, dan verbindt je de headphones moeiteloos via Bluetooth. Je kan de headphones met twee devices tegelijkertijd gekoppeld hebben waartussen je kunt schakelen. Erg fijn, want zo kun je zowel je smartphone als je thuisinstallatie met de headphones koppelen zonder steeds weer opnieuw een bluetoothconnectie te moeten maken. 

De headphones fungeren ook als headset wanneer je het snoer hebt aangesloten. Je kunt dan via de in het snoer ingebouwde bediening gebruiken om het volume aan te passen. De ingebouwde microfoon stelt je ook in staat om draadloos te bellen. Telefoontjes neem je met een druk op de knop - die zich op de rechter headphone bevindt - op. Dat is even wennen, de eerste keer misten we een gesprek doordat de knop om gesprekken aan te nemen en af te sluiten tussen de twee volumetoetsen zit. Dat is slechts een kwestie van je headphones leren kennen. We geven het een uurtje en het wordt second nature!

Geruisloos genieten

Omdat het over ear-headphones zijn heb je al weinig last van omgevingsgeluid, maar doordat de oorkussens relatief klein zijn en de headband voor stevige aansluiting op je oren zorgt, is er van storend omgevingsgeluid helemaal geen sprake meer. Dan hoor je pas goed hoe goed de headphones met 50mm drivers eigenlijk zijn. Hoge tonen komen enorm helder door, ook op hoger volume, terwijl het nooit schel wordt. Verder is er een gelijke aandacht aan mid- en bastonen besteedt. Bastonen die ervoor zorgen dat ook liefhebbers van de wat zwaardere muzieksoorten (denk dubstep of hardcore) weglopen met de JBL E55BT. Denk niet dat je als klassieke muziekliefhebber niets kan met deze headphones, want er is over het gehele frequentiebereik gezorgd voor een aanzet die verder gaat dan gemiddelde headphones. 

Wel viel op dat, ondanks dat telefoongesprekken prio hebben over de muziek die je luistert, de kwaliteit van gesprekken wat onderdrukt aandeden qua geluid. Niet dat mensen niet verstaanbaar zijn, maar je hebt duidelijk te maken met headphones geschikt voor media, niet voor telefoongesprekken. 

Hele dag luisteren

Aan beide kanten van de headphones vind je LED’s waarbij de ene LED de status van je bluetooth-connectie geeft en de andere LED je informatie over de ingebouwde accu van de headphones. Je laadt de JBL E55BT op via de aanwezige micro-USB-poort wat twee uurtjes in beslag neemt wanneer de headphones volledig leeg zijn. Klinkt lang? Valt mee als je nagaat dat je tot 20 uur draadloos kunt luisteren. Een dag zonder muziek hoeft dus niet meer voor te komen!


JBL E55BT

Lig je in de markt voor nieuwe headphones, dan kun je eerlijk gezegd niet om de JBL E55BT heen. Draadloos én bedraad doen de headphones prima hun werk. Ze zitten erg comfortabel en de audiokwaliteit is zeer hoog. Ook over de meer dan gemiddelde accuduur zijn we erg te spreken. Hoewel gesprekken voeren via headphones voor velen wat onwennig zal blijken, maken alle andere aspecten van de headphones dit meer dan goed.

Prijs: € 129,-
Info: jbl.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws