De Korg Monologue is het beest voor je studio

Peter Güldenpfennig | 1 december 2016
gear

Geen synth-fabrikant kan meer om de race ‘wie maakt de kleinste doch functionele synth’ heen. Roland heeft de Boutique-serie, Yamaha doet het met de Reface-synth en ook Korg werpt zich in de strijd. Eerder al met de polyfone Minilogue-synth en nu met een monofoon broertje, de Monologue.

Korg Monologue

De Monologue is een 25 toetsen-tellende synth met een analoog DNA, maar voorzien van digitaal gemak. Naast MIDI in/out-poorten zit er ook gewoon een MIDI-naar-USB-poort op de synth, plus een Audio Sync-poort. Dit laatste is vooral handig als je al een of meerdere Volca’s, Electribe’s of andere gear hebt staan die deze standaard ondersteunen. Ook leuk, er zit zelfs een batterijcompartiment om de synth. Kun je lekker aan het strand doorgaan met muziek maken.

Vorm is leuk, functie is leuker. En dat zit bij de Monologue helemaal goed. We hebben het niet over een dumbed down varaint van de Minilogue, want Korg heeft de analoge circuits onder handen genomen. Zo heeft de modulatie-routing en de envelope sectie een redesign gekregen. Speciaal voor bass heads vind je ook een filter op de synth met een dikke aanzet in de lagere frequentieregionen.

Stap voor stap

Je ziet het al op de synth zelf: er zit een step-sequencer op de synth die behoorlijk complexe sequences mogelijk maakt. Dit doordat je met een motion sequence-functie tot aan vier knoppen tegelijkertijd verwerkt en opneemt in de sequence. Uiteraard is een sound per step ook mogelijk. Voor de muzikanten die liever live inspelen zit er een overdub-functie op. Gaaf ook is het OLED-paneel op de synth die waveforms real time visualiseert.

Iedereen een Aphex Twin

De synth biedt je 80 voorgeprogrammeerde presets, waaronder ook die van Aphex Twin. Voor diegenen die bekend zijn met zijn werk weten al: die weirdness wil je checken! Dat is trouwens niet de enige vinger die Aphex Twin in de Monologue-pap heeft gehad, want voor alle echte freaks zit er zelfs een functie op de synth om schalen aan te passen. En ja, je vindt er dus ook door Aphex Twin gemaakte schalen op, hoewel je vooral aangemoedigd wordt om zelf eigen schalen te maken.

Meer weten van dit analoge Korg-beest op handzaam formaat? Check onderstaande video’s of ga naar de pagina van Korg zelf. Voor € 329,- is 'ie van jou.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws