Zo werkt een ultieme MIDI-combinatie

Ivo Mollemans | 17 januari 2017
gear

Voor veel producers is studio gear een van de meest fascinerende en interessante dingen die er is. Drumcomputers, synths, mixpanelen en ga zo maar door. Uiteindelijk staat de software waarmee muziek gemaakt wordt tegenwoordig vooral centraal, maar als je weet hoe je MIDI instrumenten kan gebruiken gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.

Ook deze gast is wel op de hoogte van techniek voor in de studio en hij besloot om hét ultieme MIDI-instrument in elkaar te zetten. De persoon in kwestie heet overigens Jacob Orr.

LEES OOK: Dit is de nieuwe Denon DJ SC5000

Het instrument

Het is uiteindelijk een combinatie van verschillende instrumenten geworden waarbij zijn gitaar centraal staat. Hij heeft hier een Novation Launchpad, Fighter Twister en Numark Orbit aan toegevoegd. De software die hij gebruikt is Propellerhead’s Reason 9. Zelf noemt hij het de ‘Future Guitar’. Jacob is zelf een techneut, elektricien en componist uit Detroit. Hij heeft ruim een jaar aan het project gewerkt. Hieronder een korte samenvatting van de verbindingen:

Alles begint bij zijn instrument. De rode lijnen geven de route van het geluid aan dat hij maakt. Deze gaan eerst direct naar de Bome MIDI Translator (BMT). Vanuit hier wordt het via omwegen naar Reason geleid. De Twister is het brein van het fysieke instrument. Jacob heeft een video gemaakt waarin hij binnen 17 minuten uitlegt hoe alles werkt.

Het instrument heeft drie modes: MIDI Record, Audio Record en Kemper Controller.

Mode 1: MIDI Record

Met de Twister controleert Jacob alle modes en kiest hij welke signalen wel en niet naar Reason worden gestuurt. Deze mode zorgt ervoor dat alles in één lijn naar BMT wordt gestuurd en naderhand wordt het weer in acht verschillende MIDI kanalen gesplitst als het door Copperlan gaat.

Voordat elk kanaal naar de daarvoor aangewezen bestemming in Reason kan gaan moet het door een switch. Daarvoor gebruikt hij de Twister. In de normale staat laat de encoder een VU meter zien, maar in de ‘Shift’ staat controleren de knoppen het volume van een van de inkomende signalen. Hierdoor kan hij heel precies het volume aanpassen per geluid.

Om alles in goede banen te laten verlopen gaat hij heel gestructureerd te werk via onderstaand schema:

·        Red for “Lead Sounds”

·        Orange for “Plucks and Mallets”

·        Yellow for “Arpeggios”

·        Green for “Strings and Voice”

·        Light Blue for “Pads”

·        Dark Blue for “Textures”

·        Purple for “Bass”

·        Pink for “Drums”

Hij kan heel makkelijk door zijn folders heen bladeren en momenteel gebruikt hij alleen de nieuwe pre-sets die Reason 9 extra heeft toegevoegd. De kleuren van de lichten op de Numark Orbit geven aan met wat voor geluid hij momenteel aan het werk is. De lichten aan de zijkant van de Launchpad geven aan welke van de acht tracks is geselecteerd in Reason. Als hij eenmaal een track heeft geselecteerd kan hij heel makkelijk de belangrijkste dingen in Reason controleren.

Mode 2: Audio Record

Deze mode heeft hetzelfde principe als de MIDI Record mode, maar met minder toevoegingen. Elke van de acht knoppen op de Twister die hij in gebruik heeft veranderen in deze mode naar een VU meter voor elke specifiek kanaal. Om meteen op te kunnen nemen heeft hij ervoor gezorgd dat op het moment wanneer hij een knop indruk op de Twister, Reason meteen weet voor welk kanaal dit is en dat het moet beginnen met opnemen. Deze automatische gegevens worden allemaal via BMT in werking gesteld.

Mode 3: Kemper Contoller

Deze mode is nog niet af en speciaal ontwikkeld voor de Numark Orbit. Via de Orbit kan hij de Kempler Profiling Amplifier met precisie bedienen. Hij is van plan om speciale opties voor de gitaar toe te voegen aan de Twister.

Check hieronder een aantal video’s van het gevaarte in actie:

 

Super funky stuff #midifightertwister #novationlaunchpad #kemperamps #propellerheadsw

Een video die is geplaatst door Jacob Orr (@jacobiuswrex) op

 

Acting like a dj with loops i recorded on my crazy guitar instrument. #djtechtools #midifightertwister #fishmantripleplay

Een video die is geplaatst door Jacob Orr (@jacobiuswrex) op

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws