How to: zo gebruik je Spotify met je CDJ’s of MIDI-controllers

Peter Güldenpfennig | 14 september 2018
gear

Met de komst van Spotify heeft iedereen de meest fantastische muziek voor handen. Ook om te dj’en. Maar als je Spotify met je CDJ’s of een andersoortige MIDI-controller wilt gebruiken, kan dat ook? Het antwoord is ‘ja’, en dat werkt zo!

Waarom Spotify?

Met Spotify heb je een extreem grote library tot je beschikking waaruit je kunt putten voor je setlist. Daarnaast is het draaien vanuit bestaande Spotify playlists ook mogelijk, wat avontuurlijk draaien stimuleert. Je sets worden diverser en je bent ook sneller geneigd iets te draaien wat je wellicht eerder niet zou draaien tijdens je set. 

Dit heb je nodig

Allereerst zijn een set CDJ’s natuurlijk een must, maar het kan ook een controller zijn zonder de platters. Waar het om gaat, is dat het integreert met Algoriddim djay Pro. Deze software voor Apple Mac heeft echter native support voor meer dan vijftig controllers, dus je zult wel met heel iets exotisch aan moeten komen wil je de software er niet mee aan kunnen sturen en dan nog maakt het gebruikt van standaard MIDI-messages dus wanneer je een MIDI-signaal uit kunt sturen (en de noot aanpassen waar nodig), dan kun je dat gebruiken.

Daarnaast heb je een Apple Mac met Algoriddim djay Pro nodig. Let wel op, je systeem moet op OS X 10.9 of later draaien, dit is verplicht om ook djay Pro te kunnen installeren en gebruiken.

Als laatste heb je een premiumaccount van Spotify nodig. Heb je dat niet, dan kun je dit gratis uitproberen voor zeven dagen wanneer je djay Pro hebt aangeschaft. 

Meerwaarde in je mix

Als je alles hebt opgezet en je Spotify-account aan djay Pro hebt gelinkt, begint de fun pas echt natuurlijk. Allereerst zie je dat je iTunes-library gesynchroniseerd is met djay. Deze combineert met Spotify-tracks dus je hebt één grote library tot je beschikking zonder een rare scheiding tussen Spotify en je eigen tracks.

Maar wat nog interessanter is, is dat djay Pro ondersteuning biedt aan meer dan dertig professionele effecten van Sugar Bytes. Deze schaf je aan als in-app purchases en geeft je de mogelijkheid om tot aan drie effecten te chainen per deck. Als je je vervolgens bedenkt dat djay Pro ondersteuning biedt aan vier CDJ’s of controllers begrijp je dat je enkel beperkt wordt door je eigen creativiteit. 

Doen of niet?

Of je wilt draaien met Spotify ligt aan het type dj dat je bent. Als je weleens draait, maar geen zin hebt om duizenden euro’s uit te geven aan apparatuur en een eigen goed gevulde library, is het in ieder geval een uitkomst. Try it, you might like it. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws