Hands-on: Bitwig Studio 2

Peter Güldenpfennig | 13 maart 2017
gear

Na een beta-periode is het zover. De nieuwe versie van Bitwig is officieel gelanceerd. Hoewel het aan de buitenkant meer om een upgrade dan een volledige nieuwe versie lijkt te gaan is dat maar schijn, zo bleek na een testrondje in deze Berlijnse sequencer.

Toen Bitwig enkele jaren geleden werd gelanceerd, deed de software behoorlijk wat stof opwaaien. Zo werd Bitwig door sommigen gezien als kopie van Ableton, die op dat moment de standaard onder sequencers zette met Live 9. Anderen noemden het juist een frisse wind door een saai softwarelandschap met het eerder genoemde Ableton die maar niet met features over de brug kwam waar gebruikers al jaren om vroegen. Bitwig deed dat echter wel, hoewel de software voor een overgroot deel aanvoelde als een ruwe versie van Ableton.

Editen op microniveau

Eerst maar beginnen met het relatief slechte nieuws: Bitwig 2 is nog steeds precies dezelfde sequencer die we al kennen. Denk Ableton met een focus op editen via een gebruiksvriendelijke interface op microniveau. Hoe je ook werkt, Bitwig buigt zich bijna naadloos om naar je workflow, zeker als je een (oud-)Ableton-gebruiker bent. Het werken met clips naast arrangements op drie monitoren tegelijkertijd voelt als gesneden koek.

Noemenswaardig is het Inspector-paneel dat dynamisch wijzigt met tools op het moment dat je daar behoefte aan hebt. Het geeft je de mogelijkheid snel te werken zonder door menu’s te moeten bladeren. Bovendien kun je meerdere projecten naast elkaar openen wat bijvoorbeeld prettig is wanneer je werkt aan verschillende mixen of edits van hetzelfde project. Hoewel het misschien wat negatief klinkt kunnen we hier eigenlijk niet om klagen. Immers, de interface van Bitwig was gewoon al goed. Dus waarom dit aanpassen voor een nieuwe versie? Daarbij valt er gerust een hoop nieuws te ontdekken en ja, dat is zeer zeker goed nieuws wanneer je even tijd steekt in de software.

Meer moduleren

De eerste versie van Bitwig hintte al naar een framework van modulatie waarop de software is gebouwd en dat is in Bitwig Studio 2 nog eens extra ver doorgetrokken. Werkelijk elke parameter van elk type device die je in je track gebruikt is naar smaak aan te passen. Meteen nadat je begint met het aanpassen van parameters ontdek je dat je als gebruiker volledige controlle hebt en houdt. Met name dat laatste is prettig wanneer je diverse modulaties stapelt in een track. Zo introduceert de software een feature die ‘device nesting’ heet. Hiermee maak je racks van VST’s en native Bitwig-devices die in theorie zo groot kunnen zijn als je zelf wilt. Naast een intrigerende dynamiek tussen devices onderling kun je zo ook favoriete features en sounds van je favoriete devices combineren tot een fris en krachtig nieuw geluid.

Ondersteuning

Naast de controle rondom modulatie en het stapelen van virtuele devices ondersteunt Bitwig Studio 2 ook een breed assortiment aan hardwarecontrollers out of the box. Desnoods hang je deze aan dedicated devices binnenin Bitwig. Verder ondersteunt Bitwig ook 64-bit VST’s, bridging is niet meer nodig. Tel daarbij de sandbox-omgeving op waarin VST’s draaien en je begrijpt: dit is software voor in de studio én op het podium. Je verliest nooit meer uren werk door een crashende plugin en bent er van verzekerd dat de show doorgaat ondanks een device dat crasht.

OS: macOS, Windows, Linux
Prijs: vanaf € 159,-
Info: bitwig.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws