Endymion ging voor ons aan de slag met de Roland DJ-808 (review + video)

Peter Güldenpfennig | 28 juni 2017
gear

De naam hint er al naar, de Roland DJ-808 is veel meer dan een controller en grijpt terug naar de TR-808 drummachine gecombineerd met een moderne dj-controller. Een klassieker in een nieuw jasje met nieuwe functies. Dus wie kan het apparaat beter testen dan een doorgewinterde groep als Endymion?

De DJ-808 richt zich vooral op live-dj's, maar zoals gezegd doet deze ook prima dienst in je studio. Gaaf voor de wat meer levendige producers en dj's die graag lekker een potje jammen. De Roland DJ- 808 is dan ook de perfecte hybride controller waar je zowel in de studio, in de DJ-booth als live op het podium mee overweg kan.

Veelzijdig

Het apparaat heeft een vierkanaals mixer, een drum-sequencer en ook een vocal processor waarmee je jouw stem gelijk kunt laten lopen met de track die je draait. Dat doe je met Serato waarmee de DJ-808 volledig integreert. Naast een stand-alone controller is het apparaat ook meer dan geschikt binnen een grotere studio-setup dankzij aansluitingen waarmee je gemakkelijk synths of andere apparatuur aansluit. De step sequencer onthoudt tot aan 16 patterns, het is daarom bijvoorbeeld een perfecte controller om vooraf enkele patterns te programmeren die je vervolgens in je liveset kunt gebruiken.

Sampling & sequencing

Onderaan de controller vind je grote LED-backlit performance-pads waarmee je de Serato Sampler kunt aansturen. Uniek is de ingebouwde TR-S-drummachine met 16 stapssequencer voorzien van alle iconische drumsounds die we uit de 606, 707, 808 en natuurlijk 909 kennen.

Gaaf is dat de Serato Sampler, die je kunt voorzien van je eigen samples, ook met de sequencer aan te sturen is. Dat geeft je een enorme vrijheid tijdens het draaien of wanneer je liever live speelt. Overigens het vermelden waard: de DJ-808 is de allereerste controller die Serato’s sampler banks direct kan aanspreken. Dit in tandem met de lage latency van de jog wheels maakt remixen on the fly een fantastische ervaring met de controller. De controller ondersteunt zelfs DVS (mits je de licentie van Serato hebt natuurlijk), dus vinyl integreert ook naadloos in je setup.

Ook MC’s kunnen losgaan

De ingebouwde VT Voice Transformer maakt gebruik van de microfoon-input, dus ook MC’s kunnen los gaan on stage. Uniek: de controller integreert perfect in je Roland Aira-setup via MIDI of de Aira Link USB. Bovendien kun je er externe apparatuur op aansluiten waardoor de controller net zo goed als hub in je studio kan dienen als live zijn werk prima doet.

Geen identiteitscrisis maar meerdere identiteiten

In eerste instantie wisten we niet of dit apparaat nu in een identiteitscrisis zit. Immers, je kan er zoveel mee. Maar wanneer je aan de slag gaat met de Roland DJ-808 kunnen we stellen: de controller heeft gewoon meerdere identiteiten waartussen je wisselt. Het maakt dan ook niet uit of je dj bent, producer of livemuzikant, iedereen vindt wel iets in de controller die het een aantrekkelijk apparaat maakt. En dat is erg knap!

Bekijk de Roland DJ-808 op de officiële website.


Endymion

Endymion loopt als raw hardstyle-act al jaren mee en doet onafgebroken elk feest van de hardere stijlen aan. Momenteel werken ze aan hun album Rise As Wolves waarvan de tracks gefaseerd uitgebracht worden.

Eerder gingen zij al aan de slag met de Roland Aira voor Partyscene, en dit keer kregen zij de Roland DJ-808 onder hun handen.

Meer over Endymion vind je op endymion.nl en wearethenightbreed.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws