Roland on a roll: drie nieuwe Boutique-synths gelanceerd

Peter Güldenpfennig | 8 augustus 2017
gear

Met een portfolio vol legendarische synths heb je een bron vol inspiratie om uit te putten. Dat is in het geval van Roland niet tegen dovemansoren gezegd, want na eerder al enkele synths in Boutique-vorm opnieuw uit te brengen kondigt het bedrijf vandaag twee oude synths en een sampler aan in een nieuwe formaat met nieuwe functies, te weten: de TR-08, SH-01A en SP-404A.

Roland TR-08

De TR-08 is een Boutique-replica van de Roland TR-808, geliefd bij ondermeer trap-producers. De TR-808 Rhythm Composer werd begin jaren tachtig door Roland geproduceerd. Het is een van de meest geprezen en gezochte elektronische instrumenten aller tijden. 
De TR-08 reproduceert uiterst nauwkeurig alle ingrediënten die de TR-808 zo speciaal maken. De Analog Circuit Behavior (ACB) technologie van Roland zorgt voor alle klankdetails en vreemde unieke trekjes van de originele hardware. Elk analoog circuit wordt gemodelleerd tot op het niveau van het allerkleinste component.

De TR-08 voegt daarnaast nog enkele moderne touches toe aan de klassieke TR-808-formule. De sequencer beschikt over 16 sub-steps per step, zodat je gedetailleerde snare fills en complexe rolling hi-hats kunt creëren. Er is ook een track-selecteerbare trigger out om samen te werken met externe instrumenten en moderne apparatuur. Een LED-display maakt het mogelijk om het tempo en de shuffle nog gedetailleerder in te stellen. En ook step program, of het ‘tappen’ van parts in realtime, behoren nu tot de mogelijkheden; zonder dat je moet stoppen om van invoermodus te veranderen. Daarnaast verzendt en ontvangt de TR-08 MIDI control messages, en ondersteunt hij audio en MIDI via USB.

Net zoals alle Roland Boutique-modules is ook de TR-08 extreem draagbaar, en functioneert hij op USB-stroom of batterijen. Hij beschikt tevens over een ingebouwde speaker voor het monitoren van de sound tijdens mobiele situaties. 

Roland SP-404A 

De SP-404A is gebaseerd op de populaire SP-404SX van Roland; een langlopende favoriete sampler bij DJ’s en muziekproducers. Alle functies en features van de populaire SP-404SX zijn opgenomen in de SP-404A, inclusief 16-bit linear sampling, 29 ingebouwde DSP-effecten, vloeiende FX switching, 12 professionele performance pads en een ingebouwde pattern sequencer.

De SP-404A kan getriggered worden door de TR-8 Rhythm Performer via MIDI, voor producties met geïntegreerde beats en samples. Gebruikers kunnen samples van de SP-404A gebruiken in combinatie met drumpatronen. En elk van de 11 tracks van de TR-8 kan een sample triggeren op de SP-404A, een TR-8 sound spelen, of allebei.

Daarnaast kan de TR-8 ook gebruikt worden als een sub-mixer en processor voor de SP-404A. In deze configuratie kunnen alle samples die gespeeld worden met de SP-404A, beïnvloed worden door de Scatter-feature van de TR-8 om reverse, glitch, gate, truncate, stutter, en allerlei ritmische variaties te creëren; allemaal perfect gesynchroniseerd. Samples kunnen ook aangestuurd worden door de per-step Side Chain-functie van de TR-8, voor ritmische ducking- en gating-effecten.

Leuk ook dat Roland een SD-kaart bij de sampler levert met hierop een bibliotheek aan samples uit de koker van Loopmasters.

Roland SH-01A

De SH-01A is een compacte reproductie van de Roland SH-101, een van de meest populaire klassieke synthesizers van de jaren tachtig. De SH-01A bouwt verder op de iconische sounds en creatieve mogelijkheden van het originele instrument, inclusief nieuwe polyfonische mogelijkheden, inspirerende nieuwe performance-features en een authenticiteit die alleen maar van Roland kan komen.
In vergelijking met complexere instrumenten die toentertijd beschikbaar waren, leek de SH-101 aanvankelijk een alledaagse monofone synthesizer wanneer hij in 1982 werd gelanceerd. Hij werd echter al snel geprezen omwille van zijn rijke, muzikale sound en makkelijk te programmeren synthstructuur. Tal van artiesten ondervonden dat je snel en makkelijk vette bassen, snijdende leads en opwindende geluidseffecten met de SH-101 kon creëren. En deze signatuurklanken worden vandaag, meer dan 30 jaar later, nog steeds op handen gedragen door elektronische muzikanten van over de hele wereld.

De SH-01A reproduceert extreem nauwkeurig de sound en het gedrag van de oscillator, filter en envelope van de vintage SH-101. De Analog Circuit Behavior (ACB) -technologie van Roland zorgt voor alle klankdetails en vreemde unieke trekjes van de SH-101. Elk analoog circuit wordt gemodelleerd tot op het niveau van het allerkleinste component. En ook al is hij kleiner, de paneelinterface biedt dezelfde hands-on bediening als de originele hardware. 

De SH-01A gaat nog verder dan de imposante monofone voice van de SH-101, en ondersteunt vier stemmen en vier modi voor nog meer klankmogelijkheden. Mono-modus produceert de klassieke SH-101 sound, terwijl Poly-modus het mogelijk maakt om vier noten tegelijkertijd te spelen; waardoor de SH-101 nu ook pads en andere klankakkoorden kan spelen. Unison-modus stapelt vier stemmen op elkaar voor supervette bassen en leads. En Chord-modus stapelt eender welke vier toonhoogtes op elkaar, en maakt ze speelbaar in stappen van halve noten. De SH-01A beschikt tevens over 64 patch-geheugens voor het opslaan van sounds: een feature die niet aanwezig was bij de SH-101.

De SH-01A is daarnaast uitgerust met een intuïtieve 100-step sequencer, zoals die bij de SH-101; maar voegt daar nu ook de mogelijkheid aan toe om 64 sequence-patronen te bewaren en opnieuw op te roepen tijdens eender welke performancesituatie. De sequencer kan ook gebruikt worden om modulaire synths, hardware modules en software plug-ins mee aan te sturen via CV/Gate, MIDI en USB.

Prijs en verkrijgbaarheid

De producten zijn binnenkort verkrijgbaar, maar een exacte prijs is nog niet bekend. We verwachten dat de prijs om en nabij de al gelanceerde Boutique-synths liggen, dus zal de prijs tussen de € 300,- en € 400,- liggen. Kijk voor meer info op de website van Roland.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws