Review: Roland TR-09 Boutique, een legende in mobiele vorm

Peter Güldenpfennig | 18 augustus 2017
gear

We vallen in herhaling, maar spreken over de Roalnd TR-909 kan enkel in superlatieven. Geen enkele drumcomputer heeft zijn stempel zo hard gedrukt op de elektronische muziek als dit icoon Roland. Het bedrijf heeft de klassieker nu opnieuw uitgegeven in een handzaam formaat, maar met dezelfde signature sounds die we kennen en waar we van houden.

Natuurlijk, met een verkleind formaat komen concessies, en dus is dit niet een exacte replica. De knoppen  en rotary’s zijn klein, wat mogelijk een probleem vormt voor producers met grotere handen. Toch biedt de TR-09 functies die het een device van deze tijd maken. 

Behuizing

Direct valt de bijzonder behuizing op. De TR-08 komt met een soort kickstand, waardoor je deze, naast liggend, ook schuin opstaand kunt programmeren. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat er situaties zijn waarin dit prettig programmeren is, was een liggende TR-09 toch vooral the way to go voor ons. 

Ondanks het formaat en het lichte gewicht voelt de behuizing erg stevig. Niet gek, want anders dan de originele 909 is de cover van metaal. De flinke stepkeys uit het origineel hebben plaatsgemaakt voor lichte toetsen, maar dat past het apparaat wel. Achterop de drummachine vind je een MIDI in- en MIDI out-poort, alsook aansluitingen voor headphones, een audio-uitgang en een mix in-poort voor het aansluiten van een extern keyboard. Oh, en uiteraard een USB-aansluiting die de 909 naar 2017 brengt en je device omtovert in een geluidskaart terwijl je een DAW gebruikt om je beats te programmeren. 

Erg leuk ook dat de drumcomputer op vier AA-batterijen werkt. Dit gecombineerd met de ingebouwde speakers (die overigens hoogstens ‘redelijk’ te noemen zijn, alsjeblieft, gebruik altijd headphones onderweg!) maakt dat je ook probleemloos onderweg aan je beats kan sleutelen.

Stap voor stap

Heb je ooit met een 909 gewerkt, dan voel je je direct als een vis in het water met de TR-09. Maar ook als dit je eerste keer met een TR-device is weet je in no time de weg in de menu’s. Voorop het apparaat vind je de step sequencer waarmee je je patterns programmeert. Bepaalde functies bevinden zich in submenu’s, aangegeven op het voorpaneel. Daarnaast vind je een status-LED op de voorkant die het verder tweaken van je sounds mogelijk maakt. Noodzakelijk ook, want aangezien de rotary’s kleiner zijn is de marge waarin je parameters aanpast ook veel kleiner. Soms frustrerend, maar je stapt er makkelijk overheen. 

Iets waar we moeilijker overheen stappen, maar ook een logisch gevolg is van de tijd waarin we leven en het formaat van het device, is het minieme aantal audio-uit poorten. Het zou fijn zijn als we er enkele bij hadden gehad, toe te wijzen aan specifieke instrumenten om live apart uit te kunnen mixen. Roland heeft dit opgelost door extra outputs, vier in totaal, mogelijk te maken via USB bij gebruik van je favoriete DAW. Niet een ideale oplossing voor de meer analoge producers onder ons, maar wat we al zeiden: de TR-09 is een product van deze tijd. 

Naar hartelust programmeren en tweaken

Het apparaat kent verschillende modi om beats in te programmeren waarbij je on-the-fly, live dus, wisselt tussen de klassieke step-modus en tap-modus. Elke step kent nog eens 16 sub-steps, wat je in staat stelt op microniveau te editten. Dat je live kunt switchen tussen schrijf- en speelmodi zonder de beat te verlaten is een gouden greep, want voor je het weet zit je lekker rond te jammen en tweak je naar hartelust een organische beat waarbij je je in no time een Jeff Mills voelt, bijna dan. 

Net echt

Door de vele revisies en hieruit volgende mods van de TR-909 is de fanbase van de legendarische drumcomputer ook zwaar verdeeld over welke revisie nu beter is qua sound. Dat zal met dit device niet anders zijn. De keuze die Roland maakte voor de specifieke sounds in de TR-09 laten zich raden, maar wel heeft Roland weer haar Analogue Circuit Behaviour-technologie van stal gehaald, diezelfde technologie die je ook in de AIRA-serie vindt en een nabootsing van de originele geluidsbron moet weergeven. Daar slaagt de TR-09 goed in, hoewel er ongetwijfeld puristen zijn die zich echt niet in de sounds kunnen vinden. Bovendien leent het kleine apparaat zich niet voor mods dus ook daar vind je je heil niet in.

Maar fuck it, de sounds in de TR-09 zijn prima voor wat de Boutique-serie is. Het geeft je een benadering die zeer dicht bij het origineel komt voor een fractie van de prijs die je tegenwoordig neerlegt voor een 909. Bovendien heb je het voordeel van USB en het live switchen tussen de verschillende modi.  

Conclusie

Met de TR-09 neemt Roland best een gok. De TR-909 is niet van zijn troon te stoten en daar doet deze compacte versie van het icoon ook niets aan. Maar er spreekt vooral heel veel wel voor de TR-909. De extra functionaliteiten als het aan elkaar kunnen rijgen van patterns en het switchen tussen modi maken het een prima device om naar hartenlust te jammen. De rotary’s zijn wel erg klein met maar weinig marge om je sound precies te tweaken, maar het is niet iets waar we over vallen als we de pluspunten nagaan van een betaalbare 909. 

Prijs: € 373,-
Info: roland.com/nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws