Roland viert 30-jarig jubileum D-50 synthesizer

Peter Güldenpfennig | 16 november 2017
gear

De D-50 synthesizer van Roland wordt dit jaar 30. Deze intuïtieve synth verscheen in 1987 en was de eerste digitale synth die Roland uitbracht. Het apparaat combineerde  Linear Arithmetic Synthesis met PCM waveforms en substractive synthesis met aan boord de nodige effecten. Deze all-in-one package was een nieuwe benadering voor die tijd en maakte de synth completer dan compleet.

30 jaar Roland D-50

Het jubileum van deze synth kan Roland natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan, en dus is er een speciale pagina ingericht waarop de toenmalige ontwikkelaars van de synth hun ervaringen vertellen ten tijde van de ontwikkeling. Bekijk een overview van de synth in onderstaande video:

Roland Boutique D-05

Een originele D-50 scoren? Dat is lastiger dan je denkt en je betaalt er redelijk wat voor. Gelukkig heeft Roland de synth in een betaalbare Boutique-versie gegoten, de D-05.

De synth reproduceert het geluid van de D-50 tot in detail dankzij Roland’s Digital Circuit Behavior (DCB)-technologie. De gebruikersinterface inclusief joystick-control zal oorspronkelijke gebruikers ook erg bekend voorkomen, alsmede de presets, die gelijk zijn aan het origineel. 

De polyfonische D-05 heeft een arpeggiator en een stepsequencer van 64 stappen aan boord en is net als andere Boutique-synths voorzien van ingebouwde speakers. Het apparaat werkt op vier AA-batterijen of via USB. 

De synth kost je slechts € 399,-, wat geen geld is voor een dergelijke legende. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws