Review: Roland SP-404a, een intuïtieve sampler met toffe TR-8-link up-functies

Peter Güldenpfennig | 18 december 2017
gear

Roland sp-404a

In 1995 introduceerde Roland de MS-1, een goedkope en handzame phrase sampler met acht pads om samples te triggeren. Roland sloeg daarna de handen in één met Boss en volgde de MS-1 op met de SP-303 die weer opgevolgd werd door de SP-404. Deze kreeg in 2009 een nieuwe versie, de Roland SP-404SX en heeft nu een update gekregen met de Roland SP-404a.

Om de SP-404a een update te noemen doet het apparaat te kort. De sampler is ontwikkeld met de Roland TR-8 in het achterhoofd. Dat betekent dat de sampler aangestuurd kan worden door de TR-8, maar ook stand-alone staat het apparaat prima zijn mannetje.

Specificaties

Veel van wat goed is aan de SP-404SX is doorgevoerd in de SP- 404a. Het apparaat voorziet je van 16-bit lineair wave-samples met een frequency van 44.1 kHz. Samples sla je op een SD-kaart op. Heb je een kaart van 1GB tot je beschikking, dan kun je hier grofweg 90 minuten aan samplemateriaal op kwijt, stereo. Met een 32GB SD-kaart loopt dat op tot een indrukwekkende 48 uur. Ruimtetekort is er dus niet meer bij.

Functionaliteiten

De SP-404a is nog even handzaam als zijn voorgangers. Met een ingebouwde microfoon en ruimte voor zes AA-batterijen is de mobiele sample-liefhebber gelukkig niet vergeten. Overigens krijg je er standaard al een uitgebreide set aan Loopmaster-samples bij waar je direct mee aan de slag kunt en die je tevens goed om leren gaan met de uitgebreide functionaliteiten die de sampler je biedt. Denk aan meer dan 25 effecten, waaronder alle effecten die je op de SP-404SX vindt. Deze kun je naar wens aanpassen via de control-knoppen aan de bovenkant van de sampler.

Enig minpuntje is wellicht het display waarop de informatie wel erg karig wordt getoond. Het vereist dan ook wel dat je je weg kent door de menu’s om snel samples en effecten te vinden die je zoekt. Kwestie van tijd in steken dus.

Roland SP-404a x Roland TR-8

Op de sampler vind je twaalf pads waarmee je polyfoon de onderliggende samples kunt triggeren of retriggeren via een dedicated sub-pad. Ook het programmeren van patterns is mogelijk en in die zin is de sampler een prima aankoop die op zichzelf staat. Het wordt echter pas helemaal interessant wanneer je de sampler combineert met de TR-8.

Via een firmware-update van de TR-8 is het mogelijk de SP-404a aan te sturen. Dat biedt je de mogelijkheid de fantastische stepsequencer van de TR-8 te gebruiken om beats en sounds van de sampler te programmeren. Leuk is dat je samples toewijst aan een track op de TR-08 en vervolgens kunt kiezen om een sample, een drumsound van de TR-8, of beiden te triggeren. Dat geeft je een enorm arsenaal aan percussieve mogelijkheden waarmee elke producer uit de voeten zou moeten kunnen.

Alsof dat niet genoeg is, is het ook mogelijk om de TR-8 als effectprocessor en mixer in te zetten. Je voert de TR-08 dan de samples van de SP-404a en kunt vervolgens gebruik maken van de fantastische Scatter-functies van de TR-8 om samples naar wens volledig te vervormen, in sync! Een aantrekkelijke setup om live te gebruiken.

Roland SP-404a + Roland TR-8


Roland SP-404a

Partyscene Super AwardHoewel de sampler voor kenners wellicht aandoet als een minieme update van de SP-404SX, steekt de ware kracht van de sampler in het 1-2tje met de TR-08. In feite tilt die pairing beide devices naar een hoger niveau, met een trukendoos waar elke producer naar hartenlust mee los kan gaan. Bovendien is de mobiliteit van het device een groot pluspunt en wordt daarmee ook de avontuurlijke sampling-liefhebber niet vergeten.

Prijs: € 499,-
Info: roland.com/nl

Roland SP-404a

4 uit 5

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws