Diephuis brengt Sting-klassieker naar de dansvloer

marcel | 10 mei 2012
headlines



 
Deze week maakte Diephuis-producer Barend-Jan Beljaars een soulvolle housebewerking van Sting-klassieker ‘Englishman in New-York’. Waar moet een goede bewerking van een pophit aan voldoen? Wij vroegen het de maker zelf.
 
1. Is je Sting-bewerking een mash-up, remix of edit, en wat is eigenlijk het verschil?
Diephuis: ‘Ik vind het een edit, maar wel met extra productiestukken erin verwerkt. Het verschil zit hem in het volgende:
Een edit maak je van een bestaande track, om een eigen versie te maken. Je gebruik het originele nummer, zonder dat je de parts van de originele track hebt, zoals bij een remix het geval is. Je knipt gedeeltes uit de bestaande track en maakt er een nieuwe versie van.
Een mash-up is het samenstellen van verschillende nummers tot een mix. Ik ben daar overigens geen voorstander van.’
 
2. Waar moet de ideale edit van een wereldberoemd nummer aan voldoen?
Diephuis: ‘De bewerking moet een meerwaarde aan het bestaande nummer geven en een andere, nieuwe doelgroep aantrekken. Bijvoorbeeld bij een 90’s poptrack, die in één keer een geweldig dansbare plaat wordt en zo twee muziekgeneraties overslaat. Het resultaat moet wel herkenbaar blijven en zo vet zijn, dat ik het als dj graag zou draaien.’


 
3. Wat heb jij met Sting (& The Police)?
Diephuis: ‘Buiten het feit dat ik zijn nummers in mijn jeugd vaak heb gehoord, is hij een multi-talent. Zijn muzikaliteit is om jaloers op te zijn; hij kan bijna alle instrumenten bespelen.
De muziek van Sting is verweven met allerlei muziekgenres, zoals op het origineel van ‘Englishman In New York’ goed te horen is. Niet voor niets zijn veel van zijn platen door vele verschillende soorten artiesten gebruikt.’
 
4. Welke artiesten beheersen het maken van edits als geen ander?
Diehuis: ‘Henrik Schwarz, Afefe Iku, Solomun, Dimitri From Paris, Danny Krivit zijn o.a. producers die zeer kunstige edits hebben gemaakt. Er is een soort eigenzinnige saus overheen gegoten, die een meerwaarde aan het origineel hebben gegeven.’
 
5. Welke bekende tracks zou je ooit onder handen willen nemen?
Diephuis: ‘Dat zijn er best veel, maar ben momenteel bezig met ‘Enjoy The Silence’ van Depeche Mode.’
 
Heb jij ook een paar dikke edits, remixes en/of mash-up's liggen, die je met ons wilt delen? Stuur ze naar Marcel en hij maakt je wereldberoemd!

Diephuis

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws