ContainerFest schot in de roos

marcel | 25 juli 2012
headlines
Dansen tussen containers die enorme schepen dagelijks vervoeren over de Maas; kan een festival nóg Rotterdamser? Met louter Rotterdamse organisaties en - naast enkele internationale gasten - vele locale dj-helden uit de Maasstad achter de draaitafels.


Tekst: Marcel
Beeld: Cynthia

 
Waar je zaterdag ook loopt, elke hoek van het festivalterrein aan de Schiehaven ademt Rotterdam uit. Muzikaal betekent dat geen ‘hoelahoephouse’, maar ‘niet-lullen-maar-poetsen-techno’. Geen ‘handtasjes drum & bass’, maar industriële junglebassen die klappen maken, zoals een gerenommeerde bouwvakker die met zijn Kango-boor maakt. 
 


Organisator Frans Dietvorst vertelt dat ContainerFest 0.1. een ode is aan de Maasstad: ‘De programmering is rauw, industrieel. Daarbij is er bewust gezocht naar voornamelijk particuliere fondsen, waardoor de subsidietoegift binnen de perken is gebleven.’
ContainerFest is daarmee een feest, georganiseerd dóór en voor Rotterdammers. Samen met kleine organisaties uit de Maasstad, die de afgelopen jaren in moeilijkere tijden gewoon hun feesten hebben georganiseerd - en er nog steeds zijn; we noemen een Triphouse Rotterdam, Strange Fruit, Moustache Records of Strictly Techno. Zij hebben allemaal hun eigen podium op het terrein aan de Schiehaven, met een eigen achterban, èn eigen dj’s.
 
Op de twee grote podia staan ook internationale helden geprogrammeerd die muziek maken en draaien, die aan een Rotterdamse crowd wel besteed is. Toegegeven; iemand als DJ Sneak gedijd wellicht wat beter tussen Amsterdamse fashion chicks en hun snelle reclame boys, maar vandaag gaat zijn meeslepende discohouse-set er ook in Rotterdam in als koek.


 
Jongens die qua populariteit onder de ContainerFest-bezoekers een slag voor hebben zijn o.a. Juan Atkins (helaas geen live-set, zoals vermeld in het programmaboekje), ROD (Benny Rodrigues, die bewijst dat hij met zijn nieuwe technopseudoniem zo meekan met stadgenoten als Speedy J en Secret Cinema) en Luke Slater (ideale afluister met z’n kenmerkende industriële technosound). Zij stellen in de X-Terminal dan ook niet teleur. Zelfs een klungelend mixende Juan Atkins zorgt niet voor verontwaardigde gezichten op de dansvloer. Is ook niet gek als je je crowd verwent met houseklassiekers als … 

Earth People - Dance 


 
En terwijl op de kleinere podia David Vunk de electroboogiediscoballen van de hemel draait, DJ Steven P. het stof van zijn diepste house- en speedgarage klassiekers blaast en Triple Vison-voorman DJ Dreaz het publiek genadeloos onder vuur neemt met zijn drum & bass-artillerie, gaan de meest alternatieve dansliefhebbers los op het grove werk van jongens als The Horrorist en Panacea in de X-Terminal. Zij doen hun naam eer aan met meedogenloze sets vol hardcore jungle en rauwe breakbeats.

Luke Slater sluit ContainerFest 1.0 af 


 
Aan elke rauwdouwer uit Rotterdam is vandaag gedacht, zoveel is zeker. Volgend jaar weer, want ContainerFest 0.1 krijgt in 2013 een gevolg, zo luidt het prachtige nieuws, daags na de eerste editie. Knappe prestatie van de organisatie, die Rotterdam een nieuw dance-festival schenkt, na het wegvallen van de dance parade. 

ContainerFest

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws