Interview: Nachtburgemeester Mirik

frank | 12 oktober 2012
headlinesFoto: Philippe Vogelenzang

Nachtburgemeester Mirik Milan zal tijdens het aankomende Amsterdam Dance Event twee publiek toegankelijke events presenteren. Beide programma’s zijn inhoudelijke talkshows, die gratis te bezoeken zijn. Op woensdag 17 oktober, de openingsdag van het ADE, zal in Felix Meritis op de Keizersgracht het Amsterdam Dance Event Night Debate worden georganiseerd. Het thema van het debat is “Imagining the Future of Nightlife”. Hoofdvraag is: Waar staan we op het moment en waar gaat het naartoe in de toekomst? Op donderdag 18 oktober zal er in de Stadsschouwburg Amsterdam een editie van Kits Zonder Blog plaatsvinden. Kits Zonder Blog is een talkshow waarin twee gasten afzonderlijk worden geïnterviewd aan de hand van hun muzikale interesses. Kits Zonder Blog wordt georganiseerd in samenwerking met SSBA Salon.

Tijd om Mirik eens aan de tand te voelen over zijn daden en plannen.

Tekst: Frank Böhm

Hoe bevalt het Nachtburgemeesterschap tot nu toe?
Het Nachtburgemeesterschap bevalt met erg goed. Kan echt meepraten over belangrijke zaken voor de Amsterdamse nacht. Onlangs een 1 op 1 gesprek gehad met de Burgemeester van der Laan. Waarin ik al mijn punten heb kunnen ventileren. In veel gevallen was hij het met me eens. Van der Laan wil vooruit met Amsterdam dat is zeker. Maar ook onderwerpen als de 24uurs horeca vergunningen. Einde van het jaar zullen de eerste vergunningen verstrekt kunnen worden. De inschrijvingstermijn is 1 oktober verlopen en de eerste vergadering met de expertgroep. Waar ik onderdeel van uitmaak volgt later deze maand.
 
Wat zijn de geluiden uit de stad?
Ik vind persoonlijk dat veel mensen roepen dat er niets te beleven valt. Ten onrechte in mijn beleving. Ik zeg altijd: Daag jezelf eens uit om naar nieuwe plekken te gaan. In Westport is een levendige illegale scene met regelmatig feesten. Maar ook werken alle club promoters en boekers keihard om goede namen naar de stad te krijgen. Denk aan: Studio 80, AIR en Trouw. Maar ook kleinere groepen zoals Cable in Melkweg en Backstage in Social Club. Stel je open voor nieuwe dingen en je zal zien dat het hartstikke veel leuke avonden te beleven zijn. 
 
Waar ben je op dit moment mee bezig?
Tijdens Amsterdam Dance Event organiseer ik het Night Debate. Dit debat in Felix Meritis wat gratis te bezoeken en open is voor iedereen, ook zonder bandje. Vind plaats op woensdag avond en start op 19:45u. Hoofdvraag is: waar staan we als Amsterdam zijnde op dit moment? Kijk op de Facebook event pagina voor de debaters. Inspreken gewenst. Ook organiseer ik een avond tijdens Museumnacht in het Bijbelsmuseum op de herengracht. Thema: “Is God a Dj?” Nachtcultuur als religie. Filosofisch programma met Brandstof en freaky wandschilderingen van kunstenaars collectief KAMP HORST. 
 
Heb je al concrete zaken bereikt?
Belangrijkste taak van de nachtburgemeester is om het lokale bestuur op de hoogte te brengen van zaken die van belang zijn voor de ondernemers en gebruikers van de nacht. Zoals het belang van diversiteit in het nachtleven. Appelsap in Oosterpark moest weg na klagers van overlast over alle evenementen. Als Nachtburgemeester heb ik een brief gestuurd naar alle deelraadsleden om het belang te onderstrepen van een event als deze op een iconisch plek in de stad. Deze brief is letterlijk overgenomen door het Parool. Dankzij alle inzet blijft Appelsap behouden voor het Oosterpark en Amsterdammers. Maar ook het gesprek met Burgemeester van der Laan. Indirect heeft dat invloed op de besluitvorming, maar ook hoe er tegen het nachtleven wordt aangekeken in algemene zin. De Nacht is een plek waar talenten worden ontwikkeld en waar een groot gedeelte van de creatieve industrie uit voortkomt en gebruik van maakt.
 
Wat verwacht je van het ADE?
Ik kijk erg uit naar het Amsterdam Dance Event. Soms vraag ik me af of mensen realiseren hoe groot deze beurs is en wat voor aanzien het internationaal heeft. Alle ogen van de wereld zijn dan op Amsterdam gericht op Dance gebied. Graag zou ik zien dat de gemeente hier serieuzere mee om zou gaan. Het belang van dit evenement gaat de hele stad aan. En daarnaast kan je natuurlijk gewoon keihard feesten en al je favorieten dj’s op een avond zien. dat is ook super belangrijk! 
 
Wat verwacht je van het nieuwe Overhoeks complex?
Ik zie Overhoeks als een echte aanwinst voor de stad. Ik hoop dat ze de belofte kunnen inlossen zodat er voor Amsterdammers en buitenlandse toeristen een echte Dance trekpleister bij komt waar ook door de week veel te beleven is.
 
Wat dienen de Amsterdammers nog te weten betreft hun nachtleven?
Hou de N8burgemeester.nl website in de gaten voor nieuwtjes en meld je aan bij de Facebook pagina. Hierop kunnen ideeën gepost worden over de Amsterdamse nacht, alle input is welkom mits beetje onderbouwd. De nacht is een plek waar wij serieus over nadenken, maar moet ook een plek zijn je goed moeten kunnen feesten.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws