Dance is big business

frank | 18 oktober 2012
headlinesTien jaar geleden werd het eerste onderzoek over dance cultuur in Nederland gepresenteerd: Dance in Nederland. De betekenis en impact van dance op de Nederlandse economie en maatschappij: een verkenning. Tien jaar later verscheen er gister tijdens ADE een nieuw rapport over de economische en culturele waarde van de volledige Nederlandse dance scene , uitgevoerd door economisch advieskantoor EVAR Advisory Services in opdracht van ADE, ID&T en Buma/Stemra. Het eerste exemplaar werd aan DJ Armin van Buuren uitgereikt door Hein van der Ree (Buma/Stemra). Ap Reinders (EVAR Advisory Services) presenteerde het uitgebreide onderzoek waaruit bleek dat de internationale successen van de Nederlandse dj's als Tiësto, Armin, Ferry, Afrojack, Laidback Luke en events als Sensation van grote betekenis voor de Nederlandse economie zijn.
 
Want in ons land gaat er jaarlijks ruim een half miljard euro (587 miljoen euro) in om. Zijn zijn vooral de grote festivals en evenementen (met meer dan 3000 bezoekers) die flink aan economisch belang hebben gewonnen. In 2011 waren deze naar schatting goed voor ruim 137 miljoen euro, een groei van bijna 68 procent ten opzichte van 2002. Ook de economische bijdrage van dj’s en muziekproducenten is sterk gegroeid. Geraamd wordt dat hun activiteiten een financiële stroom van ruim 254 miljoen euro genereren.

De Nederlandse evenementenorganisatoren doen, met ID&T/Sensation als wereldwijde koploper, naar schatting met 35 miljoen euro ook goede zaken in het buitenland. Ook weten steeds meer buitenlandse bezoekers de Nederlandse dance-evenementen te vinden. Festivals als Dance Valley, Awakenings, XO, Mystery Land, DefQon1 en overige grote festivals met internationale bezoekers genereerden in 2011 in totaal bijna 10 miljoen euro aan entreeinkomsten en overige bestedingen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws