Duitse BUMA wil ‘mp3-heffing’ voor laptop-dj’s

SusanneW | 30 november 2012
headlines


De auteursrechtenorganisatie GEMA zet de Duitse clubscene flink onder druk. Na een voorstel eerder dit jaar om clubs veel hogere royalties te laten betalen, richt GEMA de pijlen nu op de laptop-dj.
 

Volgens de Duitse DJ Tanith (oudgediende van onder meer Mayday  en de club Tresor) moeten dj’s in het nieuwe voorstel van GEMA vanaf april 2013 licenties voor ‘openbaarmaking’ aanschaffen, voor iedere track die op hun laptop staat. Deze kosten dertien cent per track van vijf minuten, met een toeslag van 20% voor elke minuut dat de track langer duurt. Heb je als dj 10.000 tracks op de laptop staan, dan moet je dus 10.000 licenties regelen en 1300 euro afdragen (bij tracks onder de vijf minuten). En dat is blijkbaar ongeacht of je die tracks tijdens je Duitse gigs draait. Eén en ander zou zijn uitonderhandeld met dj’s, organisatoren en clubeigenaren die lid zijn van de brancheverenigingen DDU en DDO. Deze verenigingen zijn zelf onderdeel(!) van GEMA en vertegenwoordigen de clubscene nauwelijks.
 
Dit nogal wereldvreemde voorstel volgt op een eerder onzalig plan van GEMA om clubs veel meer royalties te laten afdragen, op basis van de oppervlakte van de club, het aantal tickets dat verkocht wordt en het aantal uren dat een club open is. Dat voorstel leidde een paar maanden geleden al tot felle protesten van o.a. de Berghain en de Watergate, die aangaven dat ze dan waarschijnlijk de deuren moesten sluiten. Inmiddels zijn veel clubs akkoord gegaan met een afgezwakte versie van dat plan, maar ze willen GEMA in 2013 (wanneer de nieuwe regels ook echt in werking zijn getreden) alsnog voor de rechter dagen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws