‘TechnoViking’ klaagt maker video aan

SusanneW | 21 januari 2013
headlines

Als het aan de TechnoViking ligt gaat het bekende filmpje binnenkort offline.
 
De Duitse cameraman en kunstenaar Matthias Fritsch spotte de indrukwekkende ‘alpha’-technoman, terwijl hij aan het filmen was op de Fuckparade in Berlijn in 2000 (ooit gestart als alternatieve Loveparade).


Na de upload van de video in 2006, ging het filmpje al snel viral en werd het wereldwijd onderdeel van de dancegeschiedenis. De teller staat inmiddels op meer dan 16 miljoen views. En natuurlijk waren er ook de onvermijdelijke parodieën.

De TechnoViking, wiens echte naam nooit bekend is geworden, heeft inmiddels genoeg van het fenomeen. Fritsch heeft het namelijk niet alleen bij het filmpje gelaten, maar runt een complete website over de TechnoViking. Verder verdient hij geld bij conferenties als gastspreker over viral video’s en internetcultuur.
 
Beide partijen proberen sinds 2009 te schikken, maar dit is tot nu toe niet gelukt. Daarom heeft de TechnoViking nu een rechtszaak aangespannen, waarin hij claimt dat Fritsch zijn persoonlijke rechten schendt en hem schade heeft berokkend. Mocht de TechnoViking winnen, dan moet Fritsch alle Viking-gerelateerde content offline halen. De originele versie wordt voorlopig al geblokt op YouTube, al zijn er natuurlijk nog talloze kopietjes te vinden op het web.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws