Rotterdam snakt naar nieuw poppodium

marcel | 14 februari 2013
headlinesRotterdammers die een concert van een middelgrote band of act willen bijwonen, zijn meestal veroordeeld tot een reisje naar Den Haag (Paard), Utrecht (Tivoli), Tilburg (013), Groningen (Simplon) of Amsterdam (Melkweg, Paradiso). Daar komt snel een einde aan als het aan Dave Geensen en Serge Lubbe ligt.

 
Sinds het faillissement van concertzaal, poppodium en club Nighttown in 2006 is er een enorme leegte ontstaan in de Rotterdamse uitgaanswereld. Inmiddels wordt de danceclubfunctie van Nighttown overgenomen door kleinere locaties als Toffler en Perron, maar een locatie voor popconcerten voor pak hem beet vijftienhonderd bezoekers is er nog altijd niet.
 
In oktober meldden wij dat het voormalige postkantoor aan de Coolsingel, via het Stadsinitiatief - waarbij de gemeente geld beschikbaar stelt om het beste idee van Rotterdam te realiseren - in aanmerking zou komen voor hét nieuwe poppodium van de Maasstad. Helaas ziet de eigenaar uiteindelijk toch meer toekomst in een outletcentre, whatever that may be.
 
Maar Geensen en Lubbe zijn echte Rotterdammers en hebben de koppies niet laten hangen, maar juist de mouwen nog eens opgestroopt. Driftig zochten zij verder naar geschikte locaties voor hun ultieme Rotterdam idee: een volwaardig poppodium dat de concurrentie aangaat met de Melkwegjes, Tivolietjes, Simplonnetjes en Paarden van Nederland.Het ziet er naar uit dat het duo weer beet heeft, want vandaag is bekend gemaakt dat de projectontwikkelaar van de Cinerama bioscoop aan de Westblaak haar pand beschikbaar stelt voor het goede doel: een nieuw poppodium waar de Maasstad al zo lang op wacht.
 
De initiatiefnemers hebben met de projectontwikkelaars van de bioscoop een intentieovereenkomst gesloten om de verbouwing van de eerste etage van het pand aan de Westblaak te onderzoeken. Drie zalen van Cinerama moeten worden verbouwd tot een ruimte voor achthonderd concertbezoekers, waarbij de bioscoopfunctie wordt behouden. “Het wordt een combinatie van poppodium en bioscoopzaal, waardoor Cinerama in die vorm kan overleven”, aldus Geensen op het forum van RTV Rijnmond.
 
Of het idee goed genoeg is om als overwinnaar uit de bus van het Rotterdamse stadsinitiatief te komen, valt te betwijfelen. Een poppodium voor 800 bezoekers in de Maasstad is prachtig, maar niet bepaald een concurrent van podia in diverse andere grote steden in Nederland.

Zo passen er in Paradiso en Melkweg 1500 mensen en is er in Tivoli en Het Paard plek voor ruim 1000 bezoekers. Om nog maar te zwijgen over de poptempel van het zuiden: 013 in Tilburg, met ruimte voor ongeveer 2200 (!!) mensen. De meest interessante artiesten worden toch altijd neergezet in de zalen met de meeste capaciteit, waardoor de Rotterdams popliefhebber naar alle waarschijnlijkheid veroordeeld blijft tot een retourtje 020, 030, 050 of 013.
 
Stadsinitiatief 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws