Xbox One: de opvolger van Xbox 360

Peter Güldenpfennig | 22 mei 2013
headlines


Eigenlijk was het al bekend sinds de allereerste Xbox: Microsoft wilt de huiskamer overnemen. Gisteren is de opvolger van de Xbox 360 door Microsoft officieel onthuld, de Xbox One. Krijgt de derde console van Microsoft een plek in iedere huiskamer? Misschien in Amerika, maar in Europa blijft dit sterk de vraag.

De feiten

Allereerst de harde feiten. Het apparaat is werkelijk een slagschip. Waarom Microsoft hiervoor heeft gekozen is niet helemaal bekend, misschien om koste wat het kost een 'Red Ring of Death' te voorkomen en extra koeling in het apparaat heeft geplaatst? In ieder geval is het een meubelstuk op zich. Toch ziet het apparaat er mooi uit. Weg zijn de onhandige golvende vormen van de Xbox 360, die dat apparaat lastig liet plaatsen binnen een entertainment set-up. Deze vormen hebben plaatsgemaakt voor hoeken, en dat geeft de console een strak uiterlijk.

De Xbox One heeft zijn naam te danken aan het concept achter console. 'One' staat voor een apparaat die alle media-functies moet vervullen: film, muziek, tv en games. Het apparaat heeft 8GB aan intern geheugen, opslagruimte van 500GB en heeft ook een Blu-ray speler aan boord. Verder zijn zaken als wifi en diverse usb 3.0 poorten ook aanwezig. Opvallend is de HDMI in-poort, waarmee je de Xbox in een ketting kunt leggen tussen tv en bijvoorbeeld decoder. Het benadrukt in ieder geval de hub-functie.

Elke Xbox One komt verscheept met een vernieuwde Kinect-sensor, welke reageert op spraak dankzij een ingebouwde microfoon en beweging registreert door middel van een 1080p-camera. Microsoft zet dus hoog in op alternatieve vormen van besturing. Sterker nog, het apparaat is niet eens te gebruiken wanneer de Kinect-sensor niet is aangesloten. Dat wordt dus door je digitale gamecollectie bladeren met een zwiep van je arm. Gelukkig zit er ook een controller bij het systeem. Deze is ook aangepast, en kent nu triggers die mee trillen met de ingebouwde rumble. De controllers zijn uiteraard draadloos en aan te sluiten via een wifi direct-connectie.

Om games te spelen zul je (delen van) de game moeten installeren, maar hoe groot deze zullen zijn is nog niet bekend. Mogelijk wisselt dit van game tot game. Er gingen lange tijd geruchten dat een constante verbinding met internet verplicht zou zijn om überhaupt games te kunnen spelen. Hoewel Microsoft dit ontkent is het inmiddels bekend dat er regelmatig door het systeem gekeken wordt of er software-updates zijn en of er een licentie voor de te draaien software aanwezig is. Heel erg vervelend voor gebruikers met slecht internet of beperkte internetverbindingen, zoals in België nog weleens gebruikelijk is.

De services

Een apparaat wordt niet zomaar media-hub, daarvoor moeten er services geboden worden. Hoewel de Xbox 360 gebruikers al zaken biedt zoals Netflix, zal het aantal services toenemen op de Xbox One. Microsoft gaat met diverse partijen samenwerken zoals de NFL om interactieve tv via de Xbox One aan te bieden. Uiteraard is video-on-demand ook weer mogelijk.

Via de HDMI in-poort kan er een set-top-box op de Xbox aangesloten worden waarmee de Xbox One als een live tv-service kan functioneren. Hier moet je wel een apart apparaat voor aanschaffen.
Het idee achter dergelijke services als video-on-demand en live-tv abonnementen is leuk, maar zijn amper beschikbaar voor Europese gebruikers. Of dit in de toekomst gaat veranderen is nog niet bekend, maar tot nu toe lijkt de Xbox One Europese gamers eenzelfde karige mediaervaring te bieden als dat de Xbox 360 doet.

Interessant zijn de veranderingen die Xbox Live zal ondergaan. Achievements zullen flexibel zijn, wat betekent dat er nieuwe achievements worden toegevoegd afhankelijk van wat je doet op de Xbox One. Ook kent Xbox Live een DVR-functie die opnames maakt van je gamesessies en deze opslaat op je nieuwe Xbox. Uiteraard zal er betaald moeten worden voor Xbox Live, maar hoeveel is nog niet bekend.

De games

Microsoft heeft nog weinig games bekend gemaakt voor de Xbox One. Er zijn in totaal vijftien first party-games in de maak, waaronder de racegame 'Forza 5' en een nieuwe game van Remedy, getiteld 'Quantum Break'.

EA heeft vier sportgames uit de doeken gedaan voor het apparaat: 'FIFA 14', 'Madden', 'NBA live' en een nieuwe game in de UFC-serie. Ook 'Call of Duty: Ghosts' werd getoond, en Microsoft heeft zich verzekerd van tijdelijke exclusiviteit van de onvermijdelijke downloadbare content.

En verder

Of Microsoft weet te slagen met de Xbox One valt nu nog niet te zeggen. Voor de media-hub-functies hoeven we hier in Europa niet warm te lopen in ieder geval. Iedereen heeft al diverse mogelijkheden om content naar de tv te streamen en voor een abonnement op media-services hoef je ook geen Xbox One te hebben.

Dan blijft de game-functie over. En die lijkt tot nu toe karig te zijn. Volgende maand zal de E3-conferentie in L.A. Plaatsvinden, waar Microsoft haar line-up uit de doeken zal doen voor de Xbox One. Wellicht weten we dan of het apparaat als console succesvol zal zijn.

De reguliere pers is enthousiast, de game-pers loopt nog niet massaal warm voor het apparaat. Niet zo gek met een focus op services in plaats van games tijdens de onthulling. Voor gamers is het te hopen dat Microsoft zijn game-successen niet vergeet en zich stort op interactieve tv, want anders is Xbox One nu al een zinkend schip.

Prijs en beschikbaarheid

xbox-one_1Het enige wat we weten is dat de Xbox One eind dit jaar verkrijgbaar zal zijn. De prijs is nog niet bekend, mogelijk wacht Microsoft deze aankondiging af totdat bekend is wat Sony voor de nog aan te kondigen Playstation 4 gaat vragen. Wij wachten met spanning af, want prijs maakt uit in de beslissing om wel of juist niet een bepaalde console aan te schaffen, zeker in deze financieel zware tijden waarin interactief entertainment niet hoog op de prioriteitenlijst van mensen staat. Vandaag de dag staat het succes van een console bij een gunstige prijs in combinatie met een divers aanbod aan games. De Xbox One heeft op het moment geen van beiden voor Europese gamers, en dat is toch een beetje zorgelijk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws