E3 2013: Microsoft

Peter Güldenpfennig | 11 juni 2013
headlines


Microsoft heeft de kick-off van E3 2013 verzorgd met hun E3-conferentie, en deze zou alle twijfels over de Xbox One, de opvolger van de Xbox 360, moeten wegnemen. Is dat gelukt? Deels misschien, maar of dat genoeg is betwijfelen we zeer.

De controverse

Er was veel te doen om de Xbox One onthulling vorige maand. Onlangs heeft Microsoft wat duidelijkheid gegeven over de geruchten dat de Xbox One geen tweedehands games toestaat:

  • Wanneer je een game hebt geïnstalleerd op de Xbox One en deze op jouw account is geregistreerd kun je deze spelen vanaf elke Xbox One wanneer je ingelogd bent op je eigen account.
  • Deze kun je delen met iedereen die op jouw Xbox One speelt en met tien familieleden op iedere Xbox One dan ook.
  • Je kan een game van jezelf gratis aan een vriend geven, maar dit kan maar een keer per game, en het moet een vriend zijn die minstens 30 dagen op jouw vriendenlijst staat.
  • Of je een game tweedehands kan verkopen ligt aan de uitgever.
  • Microsoft forceert je Xbox One om minstens een keer per 24 uur contact te maken met het internet om deze regels op te leggen en te handhaven.

Met andere woorden, er is weinig twijfel weggenomen. Laat het vooral aan uitgevers over om te bepalen of content dan al niet tweedehands verkocht mag worden. De muziekindustrie faalt daar nog steeds in en het zal de wat minder volwassen game-industrie niet veel beter afgaan.

Daarbij is er ook nog Kinect 2.0, de bewegingsgevoelige camera die voor de Xbox One verplicht is en mogelijk altijd meeluistert en -kijkt. Geen prettig idee. Natuurlijk, Microsoft zegt dat gesprekken niet opgenomen worden maar moet dat gamers die om hun privacy geven echt gerust stellen? We hebben het over een bedrijf wat hun publiek zo zeer vertrouwd dat de console een keer per 24 uur contact moet maken met het internet. Geen goede move Microsoft, zeer spijtig.

Het goede

Het meest positieve wat we na de conferentie kunnen constateren is dat Microsoft de gamer nog niet is vergeten. Het enige goede aan de Xbox One zijn dan ook de geweldige games die Microsoft voor gamers in petto heeft. We hebben er enkele uitgelicht.

  • Forza 5 was al bekend, deze zeer mooie racer zal het licht zien op de dag van lancering.
  • De van Poolse origine RPG The Witcher 3 komt naar Xbox One en het is een game die er simpelweg fantastisch uitziet. Het is een open wereld-game waarover nog niet al teveel bekend is maar als de eerste twee delen uit de serie enigszins een voorbode zijn dan staat ons een fantastisch avontuur te wachten.
  • Ratchet & Clank-ontwikkelaar Insomniac pleegde volgens Sony-fans verraad door hun nieuwe game Sunset Overdrive exclusief aan te kondigen voor de Xbox One. De game ziet er kleurrijk uit en leek in de trailer een mix te zijn tussen Dead Rising, Mirror's Edge en, we durfen het bijna niet te zeggen zonder puristen tegen het hoofd te stoten, Jet Set Radio.
  • Opvallendste aanwezige exclusieve titels waren Killer Instinct en Crimson Dragon. De eerste is een klassieke Fighter die ooit hoge ogen gooide in de arcade en op de Super Nintendo. De tweede is een game van het team achter de legendarische Panzer Dragoon-serie.

Killer_Instinct
Een van de opvallende titels was de onthulling van Killer Instinct, de fighter die zijn debuut maakte op de Super Nintendo.

Het slechte

We hebben het al over de 'always on'-praktijken gehad waaraan Microsoft zich schuldig maakt, maar dan hebben we het nog niet over de prijs gehad. Want met 499 euro is de Xbox One toch wel erg aan de hoge kant. Ongetwijfeld zullen gamers ook weer moeten betalen voor Xbox Live wat het apparaat een behoorlijke kostenpost maakt, constant, om online te kunnen spelen.
In november kunnen we de Xbox One verwachten. Er zit 500GB aan opslag in en 8GB aan intern geheugen. Ook heeft het apparaat een Blu-ray disk. Zoals gezegd is Kinect verplicht. Een voordeel: je kunt je Xbox met je stem besturen. Handig als je geen armen hebt.

De gehele conferentie kun je hier terugkijken:

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws