Opinie: Deadmau5 en Afrojack, een kinderachtige bitchfight

Peter Güldenpfennig | 12 juli 2013
headlines


Deadmau5 en Afrojack, beiden producers, maar alleen Afrojack is blijkbaar een dj. Het steekspel tussen Joel Zimmerman en Nick van de Wall, dat zich vooral op Twitter afspeelde, verplaatst zich nu langzaam naar Soundcloud.

In wat lijkt op een reactie naar aanleiding van een Deadmau5-opmerking heeft Afrojack een nieuwe track op zijn Soundcloud gepost. Het is een bizarre track, en er is in feite weinig 'Afrojack' aan:

Meerdere websites zien het als reactie in de constante bitchfight tussen de twee producers. Allereerst de titel 'someting_', die net zo willekeurig aandoet als een gemiddelde Deadmau5-track. Dan de track zelf, die van los zand aan elkaar hangt en zogenaamd verwijst naar de progressive sound van Deadmau5. Als laatste de manier waarop Afrojack de track de wereld instuurde, namelijk als tweet richting Deadmau5 toen die laatste (waarschijnlijk sarcastisch) tweette dat beiden '...should totally collab... as long as im the one driving.'

Bitchfights

Leuk, good 'ol bitchfights. Doet ons denken aan de hiphop. Maar waar beefs en snijdende raps in de hiphop terug kunnen vallen op een cultuur van 'bragging & boosting' met een knipoog en een 'message', voelt een soortgelijk iets in de edm-community toch vooral tenenkrommend aan. Er wordt niets duidelijk uit een dergelijke Soundcloud-track behalve wat wazige verwijzingen in de titel naar de artiest waartoe de track gericht is. Er zijn geen vocalen of spitsvondige raps die uiteenzetten wat het probleem nu is en wat een oplossing zou kunnen zijn voor deze ruzie.

Eigenlijk is zoiets als dit enkel olie op het vuur. Het moet leuk zijn voor zowel Deadmau5 als Afrojack om luisteraars aan jouw kant te krijgen, maar uiteindelijk betekent het niets. Want edm-fans kiezen net zo hard voor Deadmau5 als voor Afrojack, want verschil in smaak en voorkeur bestaat nu eenmaal. Dit maakt de scheidslijn tussen beide dj's en hun fans dus alleen maar groter. Dan kun je alles relativeren zoals Afrojack doet door te zeggen dat 'als je track goed is slaag je en anders niet', maar zo simpel werkt dit niet. De dosis geluk en kennis van de industrie dat je nodig hebt om te slagen is niet gering, dat kan iedere startende dj en producer je vertellen. Maar dergelijke uitspraken als die van Afrojack zijn natuurlijk makkelijk gedaan als je al gearriveerd bent.

Het resultaat

Het resultaat van dit moddergooien tussen beide grootheden is tweeledig. Ten eerste is het vermakelijk, want wie houdt er nu niet van om te zien dat ook bekende producers niet boven een menselijke reactie als zeuren op elkaar staan? Het is het stukje voyeur in ons die ons doet genieten van deze ruzie. Ten tweede is het ook verfrissend om reacties rechtstreeks van de bron zonder een pr-filter te krijgen over diverse zaken te krijgen. Maar ten derde is het toch vooral gênant. Want dj's en producers die pretenderen 'professional' te zijn laten zich zo toch wel erg kennen. Zeker op sociale media zouden zij beter moeten weten.

Misschien is het een stunt, dat kan, maar dat neemt het derde punt hierboven niet weg, het blijft gênant om te zien. Ons advies? Stop ermee en doe als professional waar je goed in bent, of dat nu dj'en, produceren of beide is. En mocht je het niet kunnen laten je collega's toch een steek te geven op sociale media of een ander publiek podium, laat het maken van hart-symbolen met je hand dan toch vooral achterwege on-stage. Want dit soort onzin-ruzies draagt nu niet echt bij aan de eenheid die dj's toch zo graag propageren, toch?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws