De 'loudness war' zet zich voort

Rick Francissen | 8 oktober 2013
headlines


Het kan je nauwelijks zijn ontgaan: muziek wordt steeds luider. En dan bedoelen we niet het volume, maar hoe 'hard' nummers uit je speakers knallen. Ons vermoeden is nu bevestigd: een onafhankelijk onderzoek van bedrijf The Echo Nest heeft aangetoond dat muziek de afgelopen zes decennia inderdaad steeds luider wordt.

Volgens de onderzoekers zijn er twee oorzaken: aan de ene kant willen producers opvallen door hun tracks steeds harder te produceren. Aan de andere kant wil het publiek steeds harder knallende tracks.

Producers hebben een truc om hun muziek 'op te blazen' en daardoor luider te laten klinken: compressie. Via compressie worden zachte tonen geboost en een plafond gezet voor de harde tonen, waarna het in elkaar gedrukte geheel op een maximaal volume op de plaat wordt gezet. Dat heeft volgens critici ook een nadeel: het verschil tussen harde en zachte klanken in nummers neemt af, en daardoor klinkt het geheel vlakker en minder complex.

Deze speciale ‘tactiek’ is door enorm veel producers opgepakt en heeft gezorgd voor een soort loudness-wedloop: iedereen wil elkaar de loef afsteken met een nog harder klinkende plaat.
Een paar goede oordoppen tijdens een avondje stappen kunnen tegenwoordig dan ook zeker geen kwaad.

 

Echo_nest

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws