Het geheim voor een geslaagde dj-set ontrafeld

Peter Güldenpfennig | 5 december 2013
headlines


Bij The Echo Nest denken ze de code te hebben gekraakt: ze hebben onderzoek gedaan naar het geheim van de perfecte edm dj-set.

Klankkleur

Ze kwamen er onder meer achter dat het allerbelangrijkste van een geslaagde set de klankkleur is. In een goede set lijken de klanken enigszins op elkaar, je kunt dus tracks die ongeveer hetzelfde geluid hebben het beste naast elkaar zetten in een EDM playlist. De keuze van de nummers is cruciaal.

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de muziekkeuze in de sets op elkaar aansloot omdat dancenummers helemaal niet zo gelijk klinken, in tegenstelling van wat je ouders waarschijnlijk denken. Als je uit individuele sets nummers wisselt, dan klinkt het eigenlijk al niet lekker meer.

Denkwerk

De conclusie is dus dat er veel meer denkwerk in een dj-set gaat zitten dan velen van ons denken. Hun muziekkeuze hangt dus niet alleen af van beats per minute en de luidheid van een nummer.

Voor het onderzoek werden de sets van de afgelopen twee jaar vergeleken van BBC Radio 1's Essential Mix, een groot EDM radioprogramma in Groot-Brittannië. Meer weten over de perfecte dj-set? Het hele onderzoek is hier te lezen.

Foto: Cassimano, Flickr Creative Commons

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws